Image Alt

Patrick Modiano, un veritabil ”artist al memoriilor”

Patrick Modiano, un veritabil ”artist al memoriilor”

În 2014, Patrick Modiano primește Premiul Nobel pentru Literatură, fiind considerat un veritabil ”artist al memoriilor”. Într-un articol din ”Le Figaro” se spune că la Modiano nimic nu este vreodată sigur. Universul creat de scriitor este mișcător, asemenea nisipurilor nevăzute, care pot să te înghită într-o clipă. Cititorii obișnuiți cu cărțile lui vor descoperi în romanele sale atmosfera bizară, izul muced al unui trecut tulbure. Cei care vor să îl descopere pe Modiano, stârniți de Premiul Nobel, s-ar putea să rămână pe veci cuceriți de vraja lui.

”Nu trebuie să deslușești niciodată misterul. Și oricum, un scriitor n-ar fi în stare. Chiar dacă se străduiește cu minuțiozitate, doar îl adâncește și mai mult”, spunea Patrick Modiano.

Și aceste mister îl veți regăsi în operele sale. Este ceva acolo care mereu plutește. Deși romanele sale par la prima vedere ușoare, atmosfera creată de autor te acaparează cu totul într-un final. Romancierul parcă țese o pânză de păianjen.

Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian și o mamă belgiancă. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele mai mic, care s-a stins din viață la doar zece ani. Șocul morții sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor.

După absolvirea liceului Patrick nu s-a înscris la universitate, alegând să se consacre scrisului, iar succesul a venit îndată după prima sa carte, ”La Place de l’ etoile”.

Romanul ”În cafeneaua tinereții pierdute” este unul dintre cele mai importante dintr-o operă vastă. Este o poveste despre memorie și căutare.

Romanul spune povestea lui Louki, o femeie tânără care încearcă să scape de rutina propriei vieți, fugind de mamă și mai apoi de soț, pentru a se retrage în Parisul cafenelelor obscure și al boemilor plictisiți. Autorul ne prezintă un Paris ce pare cuceritor, doar la prima vedere, dar de fapt te poți ”pierde” atât de ușor în el.

”În cafeneaua tinereții pierdute” este asemenea unui portret cubist, în care se încearcă reconstruirea, ca într-un roman polițist, a vieții lui Louki.

Aceeași atmosferă misterioasă, aceleași căutări, le veți regăsi și în romanul ”Ca să nu te pierzi în cartier”.

Jean Daragane, un scritor trecut de șaizeci de ani, trăiește într-un prezent fără bucurii; numai lectura din Buffon și contemplarea copacilor și a florilor îi mai dau speranță în viață. Însă pierde întâmplător o agendă veche, de care nu-i păsa mai deloc. Un individ straniu o găsește, îl sună să i-o înapoieze și așa începe povestea în care Daragane, odată cu nume de locuri și numere de telefon ieșite din uz, își amintește frânturi de o blândețe dureroasă pe care atât de mult se străduise să le uite.

”Ca să nu te pierzi în cartier” este un alt roman în care se împletește deziluzia și poezia într-o poveste anchetă asupra lumii lăuntrice și memoriei.

În 2014, ”pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înțeles destine umane și a dezvăluit universul  țărilor aflate sub ocupație”, a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

”Trebuie să te forțezi să scrii. Înainte să începi să scrii este ca un vis, dar, odată ce te apuci de muncă, scrisul devine un pic neplăcut. E ca și cum ai sări în apa rece ca gheața atunci când toată această visare cu ochii deschiși, care durează zile și zile în șir și care este foarte plăcută, trebuie să se materializeze cumva. Este ca un șoc. Sunte momente în care te simți complet descurajat, mai ales la început”, spunea chiar Patrick Modiano, un scriitor pe care vă invităm să îl descoperiți.

 

 

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente