Image Alt

Duelul cărților: Surorile Bronte – sub un destin tragic

Duelul cărților: Surorile Bronte – sub un destin tragic

Charlotte, Emily și Anne sunt surorile Bronte, cele trei romanciere, considerate a fi întemeietoarele realismului critic în literatura engleză a secolului al XIX-lea. Cărțile lor încă fascinează numeroși cititori. Poveștile vieților lor fascinează la fel de mult. Au fost crescute de o mătușă, s-au luptat cu sărăcia și viața monotonă, gri, de-a dreptul, din casa Haworth, considerată de mulți un loc al pierii, au scris și au semnat cu pseudononime bărbătești pentru a scăpa de prejudecățile împotriva scriitoarelor. Viața fiecăreia dintre ele avea să ia sfârșit mult prea devreme, în mod tragic.

Charlotte Bronte s-a născut în 1816, este cea mai mare dintre surori. A publicat sub pseudonimul Currer Bell. A murit la 38 de ani, ultima dintre ele. Romanul său cunoscut este ”Jane Eyre”.

Emily Bronte s-a născut în anul 1818, este cea de a doua dintre surori și a scris un singur roman: ”La răscruce de vânturi”. A publicat sub pseudonimul Ellis Bell. A murit la 30 de ani, în același an cu fratele său Branwell, un pictor, pasionat mai degrabă de alcool. La moartea acestuia Emily a răcit și ulterior s-a îmbolnăvit de tuberculoză. În casa aceea gri, în care familia Bronte pierea rând pe rând, întinsă pe canapea, se stinge. Abia după moartea s-a, Charlotte, sora cea mare, editează și  publică romanul ”La răscruce de vânturi” cu numele adevărat al surorii sale.

Anne Bronte este cea mai mică dintre surori și prima care se stinge, la numai 29 de ani, din cauza tuberculozei. A publicat sub pseudonimul Acton Bell. ”Necunoscuta de la Wildfell Hall” este unul dintre romanele sale.

Charlotte rămâne singura dintre frați. S-a căsătorit cu vicarul tatălui său în 1854, dar un an mai târziu se stinge și ea din viață.

Cum arătau surorile Bronte?

Ne putem mulțumi doar cu portretele realizate de fratele lor. La un moment dat o fotografie cumpărată de pe eBay a făcut vâlvă pe internet. Ea înfățișează trei femei, despre care proprietarul fotografiei a spus că ar fi surorile Bronte. Experții au negat acest lucru, așa că singurele imagini cu surorile rămân picturile făcute de fratele lor.

Romanul ”Jane Eyre” semnat de Charlotte Bronte a fost publicat pentru prima dată în anul 1847 cu titlul ”Jane Eyre. O autobiografie” sub pseudonimul Currer Bell.

Romanul urmărește experiențele lui Jane Eyre, eroina principală. După o copilărie dificilă, marcată de lipsuri și sărăcie, tânăra Jane devine guvernantă la Thornfield Hall, castelul unui gentleman bogat. Cu timpul ei se apropie și se îndrăgostește de el.

”La răscruce de vânturi” este un roman unic în literatura engleză. Heathcliff și Catherine sunt personaje emblemantice ale literaturii universale. Cartea urmărește povestea de dragoste dintre cei doi, sortiți ca toată lumea să fie împotriva lor.

Romanul lui Anne Bronte, ”Necunosuta de la Wildfell Hall” este plin de forță și pasiune despre dragoste, păcat, religie, trădare. Cartea descrie dezintegrarea căsniciei dintre Helen Huntingdon, misterioasa chiriașă a conacului Wildfell Hall, și soțul ei desfrânat și alcoolic.

Vă invităm să descoperiți lumea fascinantă a surorilor Bronte. Vă așteptăm la bibliotecă să împrumatați cărțile lor.

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente