Image Alt

Duelul cărților: ”Casa spiritelor” vs. ”O lungă petală de mare” de Isabel Allende

Duelul cărților: ”Casa spiritelor” vs. ”O lungă petală de mare” de Isabel Allende

Isabele Allende, jurnalistă și romancieră, cu peste 20 de cărți scrise, majoritatea dintre ele traduse în peste 30 de limbi și vândute în peste 60 de milioane de copii, este o mare povestitoare, care așa cum spunea și Khaled Hosseini ”scrie cu o pătrundere și o compasiune fără pereche.”

Viața scriitoarei a devenit cunoscută după publicarea romanului ”Casa spiritelor” în anul 1982, care devine repede bestseller internațional.

Autoarea s-a născut pe 2 august 1942, în Lima, Peru. Ea este fina lui Salvador Allende, primul președinte socialist al republicii Chile, care era și vărul tatălui ei, Thomas, un cunoscut diplomat, care a părăsit familia când Allende avea numai doi ani.

Ea împreună cu surorile ei și cu mama lor s-au mutat în casa bunicului lor, în Chile.

Viața scriitoarei Isabele Allende s-a schimbat pentru totdeauna, când generalul Augusto Pinochet a condus o lovitură de stat militară în 1973, răsturnând guvernul lui Salvador Allende.

În cărțile sale împărtășește din bogăția poveștilor din viața ei, iar personajele par să îi fi împrumutat una din trăsăturile ei principale: o inimă pasională. Și a avut o viață plină cu de toate. Deloc senină, dar cu toate acestea a înfruntat fiecare furtună, a așezat-o în cuvinte și a mers mai departe.

A fost căsătorită de două ori. În 1962 s-a căsătorit cu Miguel Frias, iar după 25 de ani de căsătorie a divorțat. Au avut împreună doi copii: Paula (are și un roman cu același nume, inspirat de povestea morții fiicei ei) și Nicolas. Cel de al doilea soț a fost scriitorul și avocatul Willie Gordon de care a divorțat în urmă cu 6 ani, în 2015.

Scriitoarea Isabel Allende a devenit cetățean american în 1993, dar a declarat că este ”cu un picior în California și cu celălalt în Chile.”

Romanele sale ne dezvăluie personaje puternice, cu angajamente puternice. Temele cele mai întâlnite sunt dreptatea, devotamentul, violența, moartea, probleme politice și sociale, libertatea. Un aspect comun al operelor sale este că fiecare poveste pare să se construiască pe un personaj feminin puternic.

La acest duel aducem față în față două dintre romanele sale: ”Casa spiritelor”, primul său roman și ”O lungă petală de mare”, cel mai recent roman al său.

”Casa spiritelor” este o scrisoare de dragoste trimisă de Isabel Allende, peste timp și peste lumi, bunicului ei. La începutul lui 1981 a aflat că bunicul ei, ce locuia în Chile, era pe moarte. Pentru că nu îl putea contacta direct, s-a apucat să-i scrie, rememorând copilăria petrecută în casa bătrânească. Din păcate, bunicul a murit înainte să citească, dar scrisoarea a folosit ca punct de plecare pentru roman.  Din această întâmplare s-a născut tradiția de a începe să scrie orice nou roman pe 8 ianuarie – data la care a așternut pe hârtie primele cuvinte dedicate bunicului ei.

”Casa spiritelor” este una dintre cele mai seducătoare povești născute la granița secolului XXI.

A fost deseori comparată cu Gabriel Garcia Marquez, iar New York Times Book Review a scris despre autoare că prin romanul ”Casa spiritelor” se alătură clubului, până acum exclusiv masculin, al marilor autori latino-americani.

”O lungă petală de mare” a apărut anul trecut și este un roman care explorează teme actuale precum singurătatea sau identitatea.

În august 1939 poetul Pablo Neruda organizează plecarea din portul Bordeaux legendarei nave Winnipeg, care va duce la Valparaiso peste 2000 de refugiați spanioli. Pordind de la acest fapt istoric, dar și din propria experineță a exilului, Isabel Allende construiește povestea medicului Victor Dalmau și a pianistei Roser Bruguera, nevoiți să fugă din calea trupelor franchiste. Primiți cu multă căldură în Chile, acea ”lungă petală de mare, de vin și de zăpadă”, după cum a evocat-o Neruda, atât Victor, cât și Roser reușesc să se integreze, dar lovitura de stat încheiată cu moartea președintelui Salvador Allende îi va da forța să părăsească și această țară.

Iată, așadar un alt roman inspirat de o întâmplare din viața ei. ”O lungă petală de mare” este o pledoarie impresionantă pentru solidaritate, toleranță și dragoste.”

Dacă vreți să descoperiți povești scrise cu pasiune și forță, Isabel Allende este o alegere foarte bună și inspirată.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente