Image Alt

Articolul

Articolul

Dacă în articolul trecut am vorbit despre substantiv, acum a venit rândul articolului. Este partea de vorbire flexibilă cu rol auxiliar care însoțește un substantiv, arătând măsura în care obiectul denumit este cunoscut vorbitorilor.

Există articole hotărâte, nehotărâte, posesive și demonstrative. Să le luăm pe rând:

Articolul hotărât prezintă obiectul denumit ca fiind clar individualizat. Ca să fie mai simplu de ținut minte, articolul hotărât de obicei este cel care stă la finalul cuvântului: -l, -le, -a, -i, -le.

De exemplu: copiii: Copiii din fața blocului se joacă cu mingea.

Articolul lui, însă, poate apărea și în poziție proclitică, adică în fața substantivului, în următoarele situații: lui Ion, lui tanti.

Articolul nehotărât este întotdeauna proclitic: un, o, niște, unui, unei, unor.

Atenția la confuzia cu numeralul un, o, sau adjectivul pronominal nehotărât. Confuzia se evită observându-se existența în text a unor corelative ale numeralului sau ale pronumelui nehotărât. De exemplu: Ileana a luat o carte, iar Ioana a luat două.

Articolul posesiv genitival este cel care apare ca element auxiliar la pronumele posesive și la numeralele ordinale. De asemenea, însoțește un substantiv sau un pronume în cazul genitiv: al Mariei, al lui, a sa, ale cuiva, al fiecăruia, ale acestora, al II-lea. Forma alor este de plural: Casa alor mei este mai veche. 

Articolul demonstrativ leagă un substantiv sau un nume propriu de persoană de determinantul său: băiatul cel bun, celor două fete, Ștefan cel Mare.

Articolul demonstrativ este și un auxiliar al gradului superlativ relativ: cei mai buni, cel mai repede.

Atenție aici la acordul corect: Le-am dat oamenilor celor sărmani. I-am spus fetei celei rele. Cartea elevei celei silitoare este pe bancă.

Și pentru final vă propunem și un exercițiu:

Alegeți forma corecta a articolului posesiv și introduceți-o în locul spațiului punctat:

Un gând …. fetei, o dorință …. tatei, niște propuneri …. mele au determinat-o să se înscrie la concursul de interpretare. Emoția și încrederea au fost soli …. lungii așteptări.

Răspunsurile corecte o să le aflați în articolul de săptămâna viitoare, când o să vă prezentăm și prepoziția, așa că fiți cu ochii pe site-ul nostru.

Sperăm să vă fie de folos toate aceste informații și de la articol la articol să stăpâniți tot mai bine gramatica și limba română.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și sălile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 9-17 Ludoteca: Luni-Vineri: 09-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Diana Manea - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente e-mail: diana.manea@onesti.ro