Substantivul

Substantivul

În articolul trecut am vorbit despre verb, iar acum a venit rândul substantivului, adică partea de vorbire flexibilă care denumește obiecte, ființe, lucruri, fenomene, acțiuni, stări, însușiri.

Substantivele comune denumesc obiecte de același fel și pot fi simple (elev, copil, bucurie, prietenie) sau compuse (bunăvoință, floarea-soarelui).

Substantivele proprii denumesc anumite obiecte, spre a le deosebi de altele de același fel. Sunt substantivele care se scriu cu majusculă, pentru că reprezintă o denumire, un nume de familie, nume de ziare, denumiri geografice: Maria, România, Libertatea. Cele compuse sunt de forma: Scufița Roșie, Cluj-Napoca.

Care este pluralul cuvântului ”lapte”?

Ei bine, nu are plural, intră în categoria substantivelor defective de număr. Adică, nu au decât formă de singular sau de plural.

Substantivele defective de plural au formă numai de singular. Iată câteva dintre ele: argint, tablă, zinc, sânge, miere, șah, fotbal, tenis, fericire, foame, lene.

Substantivele defective de singular sunt cele care au formă numai la plural. Aceste substantive sunt: zori, ochelari, icre, bale, șale, câlți, Iași, Carpați, Văleni.

Și ca să fii chiar un as în gramatică te invităm să descoperi dintr-un alt articol de-al nostru ce substantive se scriu cu majusculă și ce substantive se scriu cu literă mică, din cadrul rubricii ”Like pentru gramatică.”

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.