Image Alt

Floriile

Floriile

Cea mai mare sărbătoare a Postului, Avanpremiera Paștilor, consacră plantele magice specifice (salcia), marcând în aceleși timp apropierea finalului de post (”nunta urzicilor” semnificând imposibilitatea consumului de urzici în continuare,  explicată prin îmbătrânirea plantelor). În esență, ziua floriilor, este ziua florilor de orice fel.

Tradiții

Se numește așa pentru că în această zi se sfințesc la biserică sălcii și acest arbore este legat în legendele mitologice de momente din istoria sfântă a Mântuitorului sau de viețile altor sfinți. Un asemenea arbore de mare prestigiu religios este salcia (Salix alba), recunoscută ca emblemă a Duminicii Floriilor (Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim). Ea substituie în spațiul românesc ramurile de finic (palmier) – simbol al biruinței, consacrate de Noul Testament. Folclorul românesc îi acordă ambivalența sacrului specifică culturilor străvechi, raportând încărcătura simbolică și rituală la momentul Răstignirii.

Legendele spun că Maica Domnului avea de trecut un râu ca să poată ajunge la locul unde fusese răstignit Fiul său și de aceea a rugat salcia aflată pe mal s-o ajute. ”Salcia a ascultat, s-a prefăcut în punte și Maica Domnului trecând peste dânsa, a binecuvântat-o ca să nu poată face oamenii cărbuni din ea și să se ducă în toți anii în ziua de Florii la biserică”.

Salcia devine în acest fel o punte simbolică între viață și moarte, între lumină și întuneric, iar faptul că se numără printre cei dintâi arbori care înverzesc primăvara, motivează alegerea ei ca substitut al ramurilor de palmier, simbol al bucuriei, credinței și izbânzii. Crengile verzi sfințite în biserică sunt păstrate la icoane, în locul cel mai de cinste al casei, pentru a o apăra de spirite rele, boli și incendii. Peste vară, fumul obținut din arderea mugurilor împrăștie norii, grindina și alungă tunetele și trăsnetele. Bărbații lovesc vitele cu ramuri de salcie ca să fie sănătoase, iar mamele ating copii cu ele ca să fie vioi, anunțându-i printr-o formula ritual apropierea Paștilor: ”Nu te pălesc eu, ci te pălesc mâțișorii, ca să nu uiți că de azi într-o săptămână e Paștele!”. Mugurii îi feresc pe oameni de dureri în gât, de aceea se obișnuiește să se înghită câte unul în ziua de Florii. Acestă tradiție nu ține numai de magia simbolică, ci și de medicina empirică, verificat fiind faptul că salcia conține principii analgezice și antipiretice (acid acetilsalicilic =  aspirină) utilizate și de farmacologia modernă.

Obiceiuri

În toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile nu sunt de o formă și mărime, care variază conform etatei mebrilor de familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu multă grijă și pe deasupra se înfrumusețează cu cununi, cruci ori alte figuri, tot din aluatul acela.

( ”Calendarele poporului român” – Antoaneta Olteanu )

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente