Image Alt

Duelul cărților: ”Religia pentru atei” vs. Cum să înțelegem Biblia”

Duelul cărților: ”Religia pentru atei” vs. Cum să înțelegem Biblia”

Religia este un subiect interesant și pornind de la întrebarea ”există sau nu există?” au pornit multe discuții, s-au scris multe cărți, s-au purtat războaie. Vă propunem la duelul de astăzi două cărți interesante pe această temă: ”Religia pentru atei” de Alain De Botton și ”Cum să înțelegem Biblia” de Andre LaCocque și Paul Ricoeur.

Cu un tată bancher, o bunică supranumită Mata Hari a Israelului, un strămoș talmudist și o soră colecționar de artă, nu e de mirare că Alain De Botton a ales să acopere atâtea domenii în cărțile sale, reușind să scrie la fel de captivant despre dragoste, literatură, călătorii, arhitectură sau religie.

Cărțile sale, descrise ca o ”filosofie a vieții de zi cu zi” au devenit bestselleruri în 30 de țări.

Alain a mărturist chiar în carte că a crescut într-o familie de atei convinși, ca fiu a doi evrei netradiționaliști care vedeau în credința religioasă cam același lucru cu atașamentul față de Moș Crăciun.

În cartea ”Religia pentru atei” Alain De Botton ne propune să încercăm să ne bucurăm de înțelepciunea, frumusețea și puterea consolatoare a religiei, fără a fi credincioși. În loc să ridiculizăm religiile lumii, să ”furăm” de la ele ideile bune, care ne pot ajuta să trăim frumos.

”Ceea ce urmează este o încercare de a citi doctrinele religioase, cu precădere creștinismul și, într-o mai mică măsură, iudaismul și budismul, în speranța descoperirii unor idei care s-ar putea dovedi utile în viața laică.”

De exemplu, la iudaism există Ziua Ispășirii, unul dintre mecanismele psihologice cele mai eficiente concepute vreodată în vederea soluționării conflictelor sociale.

În această zi oamenii se gândesc la toți aceia pe care i-au rănit într-un fel sau altul, se gândesc la ce au spus sau făcut și își cer iertare. Este o metodă ideală pentru  a ne elibera, pe care o putem folosi indiferent că sunt religioși, spirituali sau atei.

”Cum să înțelegem Biblia” este rezultatul unei colaborări mai puțin obișnuite. Este colaborarea dintre un exeget, specialist în Biblia ebraică și un filosof ce se reclamă de la curentul de gândire numit hermeneutică.

”Un teolog proeminent, Andre LaCocque, și un important filosof care se reclamă de la curentul de gândire hermeneutic, Paul Ricoeur, recitesc și comentează Biblia ebraică: povestea lui Adam și Eva, porunca a șasea din Decalog (”Să nu ucizi”), vedeniile lui Iezechiel, revelația de pa Sinai (”Eu sunt Cel ce sunt”), Psamul 22 (21) și Cântarea Cântărilor.”

Cartea își dorește să fie o subtilă invitație adresată teologilor, exegeților, filosofilor sau cititorilor iubitori de cultură religioasă de a căuta semnificația textelor biblice în lumina întâlnirii între intențiile autorului sacru și așteptările diferite ale cititorilor aparținând de-a lungul istoriei unei anumite comunități de lectură.

Sperăm să vă trezească interesul aceste cărți și vă așteptăm la bibliotecă pentru a le împrumuta.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente