Image Alt

Știați că Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” deține un volum care a aparținut bibliotecii Casei Naționale de la Onești?

Știați că Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” deține un volum care a aparținut bibliotecii Casei Naționale de la Onești?

Cum deja știți despre prima Casă Națională din România că s-a construit la Onești, ne-am gândit să vă dezvăluim și faptul că biblioteca noastră deține în colecțiile ei o carte care a aparținut bibliotecii Casei Naționale Onești, conform ștampilei de pe copertă.

Trebuie să vă spunem că în cadrul Casei Naționale exista o mică bibliotecă cu câteva sute de volume și o librărie unde se vindeau articole de papetărie, ziare și cărți.

Cum întreaga activitate a Casei Naționale se desfășura sub genericul Învățături și îndemnuri bune, „o dată pe an, vara, venea la Onești savantul Nicolae Iorga care ținea conferințe urmate de șezători literare, iar în cadrul acestora erau premiați țăranii gospodari, tineretul harnic primind unelte agricole, costume naționale, ceasuri deșteptătoare etc”.

Eforturile celor de atunci pentru a îndeplini cu seriozitate și profesionalism reglementările statutului de functionare al Casei Nationale din Onești ne obligă să nu dăm uitarii eforturile lor și să militam mai departe prin cuvânt si faptă pentru cultură și ale ei roade.

Cartea despre care vă vorbeam mai sus este o mărturie valoroasă a acelor vremuri și de aceea dorim să v-o facem cunoscută astăzi.

Este vorba despre „Zodia Cancerului sau Vremea Ducăi-Vodă” de Mihail Sadoveanu. Apărută în anul 1929, ediția princeps apărută în Colecția autorilor români la Editura „Națională S. Ciornei din București „deschide seria majoră a reconstituirilor istorice sadoveniene”.

Iată o sursă bibliografică valoroasă pe care o puteți studia la Sala de lectură adulți, atât pentru informațiile conținute care descriu „conflictele specifice momentului, destinul diferitelor clase sociale, instituțiile și datinile, realizându-se o vastă frescă istorică” cât și pentru raritatea și valoarea cărții.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente