Image Alt

Știați că primul regulament de bibliotecă sătească din România s-a emis în zona Oneștiului, mai exact în comuna Bogdănești?

Știați că primul regulament de bibliotecă sătească din România s-a emis în zona Oneștiului, mai exact în comuna Bogdănești?

Orice breaslă ține la faptele sale mărețe și le prețuiește.

Nici breasla bibliotecarilor nu este străină de întâmplări memorabile, de aceea vrem să vă aducem în atenție o informație importantă atât pentru domeniul biblioteconomic național cât și pentru bibliografia noastră locală.

Așadar, primul regulament de bibliotecă din România apare în comuna Bogdănești, plasa Tazlăul de Jos – Trotuș, județul Bacău, la 16 februarie 1890, „adică cu 8 ani mai devreme față de înființarea primelor biblioteci populare de către Ministerul Instrucțiunii, conform Legii din 1898.”

Nu este deloc de neglijat faptul că regulamentul contura o idee esențială pentru orice bibliotecă, și anume scopul educativ pe care instituția își propune să îl aibă în comunitate: „conducătorii bibliotecii vor fi îndatorați a ține conferințe, ore de lectură, ore de muzică, ore de lucru manual cu cititorii bibliotecii o dată pe lună, în cursul verii și o dată pe săptămână în cursul iernii”.

Acest regulament avea să fie sursă de inspirație pentru regulamentele bibliotecilor din Buciumi și Onești, motiv pentru care prețuim acest lucru și ne bucurăm să-l împărtășim cu voi, dragi prieteni ai bibliotecii.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente