Image Alt

Știați că la Onești, în 1881, a fost construit primul pod combinat din România?

Știați că la Onești, în 1881, a fost construit primul pod combinat din România?

Dacă ți-ai plimbat pașii pe la marginea Oneștiului, atunci cu siguranță ai zărit un pod vechi care, în ciuda timpurilor, a rezistat cu succes. Care este povestea lui, vă spunem doar în câteva cuvinte.

În secolul al XIX-lea (anii 1881-1885) se construiau Calea ferată Adjud-Târgu Ocna și primul pod metalic combinat peste râul Trotuș.

Podul combinat de la Onești, format din cale ferată și șosea, primul de acest fel din România, a fost proiectat de Anghel Saligny, cel care a semnat și proiectul construcției de poduri de cale ferată ce traversează Dunărea între Fetești și Cernavodă.

Anghel Saligny este considerat „unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.”

„Podul alb” așa cum îl cunosc oneștenii, are 150 m lungime, 12,50 m lățime, din care 6 m reprezintă partea căii ferate, iar 6,50 m partea rutieră și este situat la ieșirea din Onești spre Bacău, paralel cu podul peste Râul Trotuș.

Documentele ne spun că pe acest pod „au trecut Regele Ferdinand și Regina Maria, mulți generali, ofițeri și soldați, în drumul lor spre linia frontului de la Tg. Ocna, pe aici s-au întors trenurile sanitare și ambulanțele „Regina Maria” pline cu răniți spre spitalele de campanie de la Onești, Căiuți și Coțofănești”.

Așadar, acest pod nu este unul oarecare. Nu este doar primul pod combinat din România ci și purtătorul pașilor celor care au scris istoria acestor meleaguri, în Primul Război Mondial.

Deși impracticabil, importanța lui nu este deloc de neglijat, de aceea vi l-am adus în atenție astăzi.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să cunoașteți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente