Image Alt

9 februarie – Ziua Limbii Elene. Interviu despre Comunitatea Elenă din Onești

9 februarie – Ziua Limbii Elene. Interviu despre Comunitatea Elenă din Onești

Limba elenă este una dintre cele mai puternice limbi ale antichității și una dintre limbile de bază ale civilizației.

Limba elenă este limba filozofiei și a literaturii clasice. Pentru că istoria românilor și a grecilor nu se poate studia una fără alta, Ziua Limbii Elene este sărbătorită și în România. A fost instituită prin Legea nr. 204/2018, având ca scop păstrarea tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice.

În fiecare an, cu prilegul sărbătoririi Zilei Limbii Elene, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității elene sau filoeleni, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Anul acesta Comunitățile Elene din toată țara sărbătoresc online, iar la Onești, în cadrul Comunității Elene, copiii au realizat desene reprezentative pentru 9 Februarie – Ziua Limbii Elene.

 

În cadrul bibliotecii noastre, la Sala de lectură adulți, bibliotecarii au organizat și o expoziție tematică dedicată Zilei Limbi Elene. Astfel, cei care ne trec pragul pot descoperi cărți despre cultura, istoria și limba elenă. Printre acestea și cărțile semnate de Paula Scalcău. De asemenea, puteți descoperi și răsfoi revista Uniunii Elene din România ”Speranța”.

La Onești, după 1962 au ajuns foarte mulți greci. Au venit de la Moinești, în perioada dezvoltării orașului, când se construia platforma din Borzești, pentru a lucra.

Ne-am dorit să aflăm mai multe povești despre cum au ajuns aici, cum au fost primiți de oneșteni, cum au fost primiți în general la noi în țară, într-o perioadă destul de dificilă, cum s-au acomodat.

Sunt povești despre istoria orașului nostru, pe care ar trebui să le descoperim.

Cristina Chiriacopoulu, președinta Comunității Elene din Onești, ne-a povestit despre Comunitatea Elenă din Onești și semnificația acestei zile – 9 Februarie. Vă invităm să ascultați o poveste despre comunitatea elenă și despre orașul nostru, Onești.

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente