Image Alt

Duelul cărților: ”Cianură pentru un surâs” vs. ”Zece negri mititei”

Duelul cărților: ”Cianură pentru un surâs” vs. ”Zece negri mititei”

Pentru momentele când ai citi ceva plin de mister, adrenalină și suspans, cele mai potrivite sunt romanele polițiste. Te țin cu sufletul la gură, te transformă în detectiv și tot ce vrei este să ajungi la final să descoperi misterul.

Când vorbim de romane polițiste ne vin în minte două scriitoare celebre ale acestui stil: Rodica Ojog-Brașoveanu și Agatha Christie.

Rodica Ojog-Brașoveanu este considerată marea doamnă a literaturii polițiste românești. S-a scris despre ea că este unul dintre puținii scriitori profesioniști de la noi.

Agatha Christie este considerată regina romanelor polițiste. A scris peste 80 de romane și 19 piese de teatru. A scris și câteva romane de dragoste semnate cu pseudonim. A fost numită de către Guiness Book of World Records cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor.

Scriitoarea Rodica Ojog-Brașoveanu a fost supranumită ”Agatha Christie a României”, iar în anul 2003 a apărut volumul ”A fost Agatha Christie a României Rodica Ojog-Brașoveanu”, scris de Mădălina Ojog-Pascu, nepoata sa. În carte sunt povestite întâmplări deosebite din viața autoarei de romane polițiste.

A publicat în jur de 35 de romane polițiste. A scris si romane de spionaj, romane istorice, povestiri, piese de teatru și scenarii de televiziune. Editorul său a declarat că ”în alte împrejurări istorice și culturale, cărțile Doamnei Rodica Ojog-Brașoveanu ar fi avut un destin internațional.”

Agatha Christie a publicat primul său roman în urma unui pariu cu sora sa, care credea că nu este în stare de acest lucru, iar Rodica Ojog-Brașoveanu a publicat primul roman încurajată de soțul său, actorul Cosma Brașoveanu, care a iubit-o foarte mult.

Primul mariaj al Agathei Christie a eșuat întrucât soțul a înșelat-o. Este cunoscut episodul în care, pentru a se răzbuna pe el, și-a înscenat moartea. Timp de o săptămână scriitoarea s-a ascuns într-un hotel sub nume fals, în vreme ce poliția o căuta. Cei doi au divorțat și s-a recăsătorit cu un arheolog, alături de care a trăit mai bine de 45 de ani.

Personajul cel mai cunoscut și mai îndrăgit din romanele Rodicăi Ojog-Brașoveanu este Melania Lupu. Hercule Poirot, detectivul belgian, este cel mai popular personaj din romanele Agathei Christie.

În 2002, septembrie, Rodica Ojog-Brașoveanu se stinge din viață, la 63 de ani. Avea grave afecțiuni la inimă și la plămâni. În 1975 Agatha Christie s-a săturat de personajul său emblematic, Hercule Poirot, și s-a gândit să îl ”piardă” în romanul Cortina. În anul următor, în 1976, Agatha Christie se stinge din viață, la 85 de ani.

„Cianură pentru un surâs”, este cartea de căpătâi a autoarei Rodica Ojog-Brașoveanu, în care cititorul o cunoaşte şi o descoperă pe Melania, o bătrână excentrică, dar plină de o aparentă candoare, detectiv şi infractoare în acelaşi timp. În carte sunt prezentate întâmplări senzaţionale, în care schema eliminării pe rând a vecinilor, prin plasarea cianurii în plombe, ne aduce aminte de „Zece negri mititei” a Agathei Christie.

”Zece negri mititei” este unul din cele mai cunoscute romane ale lui Christie și descrisă de autoare ca cea mai grea carte de scris. Doar un cititor înrăit va putea descoperi criminalul.

Suntem curioși dacă vă place acest stil și care dintre romanele acestor autoare v-au ”prins” în acțiune.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente