Ştiaţi că prima Casă Naţională din țara noastră a fost înfiinţată la Oneşti?
Casa Națională era o instituție „de inițiativă particulară” care își propunea să ajute „prin cuvânt și faptă” la bunul mers al vieții membrilor comunității.
Documentele vremii ne relatează: „Casele Naţionale au: o sală de sfaturi şi teatru, o sală pentru bibliotecă şi citit, o sală de expoziţii, o sală de tir distractiv, o baie, un pavilion de horă, popice, aparate de gimnastică şi diferite aparate şi jocuri întăritoare pentru adulţi şi copii. Aşadar, oamenii bătrâni şi tineri, flăcăii şi fetele, precum şi copiii de orice etate, găsesc aci un local şi toate mijloacele pentru a petrece orele libere cu folos şi în bune condiţiuni pentru desvoltarea minţii, a sufletului şi a puterii lor.”
Ceea ce este foarte interesant și îmbucurător deopotrivă, se întâmplă în iarna anului 1917-1918, în lunile decembrie şi ianuarie, când încă eram în război.
La Onești, un grup de luptători de pe front, activi în rezervă, au decis înființarea Caselor Naționale. Din acest grup făceau parte profesori, institutori, preoţi, medici, agricultori, muncitori, comercianţi, industriaşi, şi cadre active din armată.
Această idee se conturează tot mai clar, primește sprijin și încredere din partea generalului Artur Văitoianu, astfel, grație acestor fapte începe a se construi la Onești întâiul teatru sătesc. Teatrul este construit de peste 150 de meseriași-soldați, zi și noapte, sub coordonarea arhitectului Vasilescu, sublocotenent de rezervă din București.
Dorința și perseverența de a duce la bun sfârșit construcția primei Casei Naționale la Onești, s-a împlinit de Crăciun, în același an, 1917. La inaugurarea acestui teatru se arată care este scopul Caselor Naționale și tot ce presupune buna lor funcționare.
Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, puteți studia la Sala de lectură pentru adulți cartea „Doi ani de muncă: faptă, cuvânt, muncă: cu 41 de ilustrații” apărută la Editura Cartea Românească în anul 1920.
Așadar, prima Casă Națională a fost la noi în oraș, motiv pentru care v-am scris astăzi despre acest fapt măreț de care nu ar trebui să fim străini.
Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.