Image Alt

Duelul cărților: ”Povestiri africane” vs. ”Prea multă fericire”

Duelul cărților: ”Povestiri africane” vs. ”Prea multă fericire”

Proza scurtă a fost considerată mult timp un fel de ”Cenușăreasă” a literaturii, chiar dacă de multe ori o poveste sau o nuvelă arată mai bine valoarea unei scriituri, decât un roman.

Doris Lessing și Alice Munro sunt două scriitoare de proză scurtă, foarte cunoscute și apreciate, distinse cu Premiul Nobel pentru literatură.

În anul 2007 Doris Lessing primește premiul Nobel pentru literatură, iar în anul în care se stinge din viață, în 2013, Alice Munro este premiată cu Nobelul pentru literatură. Doris Lessing era la cumpărături când a aflat că a câștigat, iar Alice Munro dormea, a fost trezită de fiica sa pentru vestea cea mare.

Textele lui Doris Lessing au o sensibilitate feminină, de altfel pe opera sa este întipărită marca unei literaturi feministe. De asemenea, și operele lui Alice Munro sunt centrate pe personaje feminine. Ea pune sub lupă mai mult viața femeilor, decât a bărbaților.

Cartea ”Povestiri africane” adună 20 de povestiri ce prezintă un tablou fascinant al Africii de Sud văzută prin ochii unei fetițe albe de origine engleză. Textele sunt marcate de amprenta copilăriei lui Doris Lessing și pot fi considerate adevărate documente antropologice.

”Prea multă fericire”, cartea lui Alice Munro, adună 10 povestiri scrise într-un stil simplu, dar izbitor prin adevărurile pe care le prezintă. Și prin felul în care le prezintă. Autoarea se strecoară cu multă dibăcie în labirintul întunecos al sufletului uman și dezvăluie secrete și încordări interioare.

Așteptăm să ne spuneți în comentarii dacă vă place proza scurtă, dacă le-ați descoperit pe aceste scriitoare cu forță în cuvinte și care este preferata voastră.

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente