Image Alt

Povestea plicului (Galerie foto)

Povestea plicului (Galerie foto)

Este o mică bucată de hârtie, la care, poate, nu am stat niciodată să ne gândim prea mult. Există, pur și simplu. Îl folosim fără să ne gândim la istoria lui, unde și cum a apărut. E drept că nu ne punem prea multe întrebări, dar nici nu ne închipui viață fără… plicuri. Căci despre ele vrem să povestim și chiar să vă prezentăm câteva. Am căutat printre documentele din biblioteca noastră câteva plicuri deosebite, lansate pentru a marca anumite evenimente.

 

La începuturile sale se pare că plicul nu era altceva decât o bucată de hârtie de formă pătrată ale cărei colțuri erau împăturite în centru.

Se pare că plicurile au apărut prima dată în secolul al XVIII-lea în vitrinele vânzătorului Brighton. Ele erau mai degrabă un fel de pachete pentru scrisori.

Alte povești mai pline de romantism spun că istoria plicurilor ar fi legată de nevoile curtezanelor de a comunica cu cei iubiți, de la distanță.

În anul 1840, pe 6 mai, este trimis primul cadou în Marea Britanie cu timbru poștal. Tot în acea perioadă a apărut și plicul asemănător celui folosit în prezent. Primul plic ilustrat căruia i s-a aplicat timbru, a purtat numele lui Wiliam Mulready, un pictor evreu celebru, contemporan acelei perioade.

Anglia este țara creditată cu inventarea acestui produs de papetărie sub forma cunoscută și astăzi.

Daca la început plicurile erau lipite manual, sau se aplica un sigiliu din ceară, James Green Arnold a revoluționat industria de papetărie, introducând pe piață primele plicuri cu lipici.

În zilele noastre se produc în jur de 185 de miliarde de bucăți de plicuri, în fiecare an, într-o mare varietate de culori, dimensiuni și stiluri.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente