Image Alt

162 de ani de la Mica Unire – 24 ianuarie 1859

162 de ani de la Mica Unire – 24 ianuarie 1859

Cu toții știm însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859, dar ne-am gândit să rememorăm, astăzi, împreună, semnificația acestei zile.

Așadar, la 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se realizează unirea celor două Principate Românești, Moldova și Țara Românească, primă etapă în construirea statului român modern.

Mica Unire, cum este numită această etapă, „a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.”

Deși, la acea vreme, unii erau împotriva unirii, mai ales în Moldova unde existau temeri că prin numirea Bucureștiului drept capitală, Moldova își va pierde din influență, „divanurile ad-hoc organizate în anii 1857 și 1858 și-au manifestat hotărât dorința de unire a populației din cele două Principate.

Astfel, anul 1859 devine decisiv pentru ceea ce avea a se întâmpla cu Moldova și Țara Românească.

La 5 ianuarie 1859, în Moldova, este ales în unanimitate ca domn Alexandru Ioan Cuza, șeful partidei unioniștilor moldoveni, iar la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească, „deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost votat în unanimitate, stârnind mânia Porţii Otomane și a Austriei, care au considerat alegerea drept o încălcare a Convenției de la Paris”.

Dar pentru că actul nu prevedea ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte, alegerea lui Cuza ca domnitor al celor două Principate a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale.

Mica Unire a însemnat și crearea primului Parlament unic al României, primului Guvern unitar, adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară și a învățământului.

Toate acestea reprezintă începutul dezvoltării moderne a României, o filă din istoria noastră națională pe care suntem datori să o cunoaștem.

Trăiască Unirea! La mulți ani, România!

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente