Image Alt

Ortoepia și ortografia unor numerale

Ortoepia și ortografia unor numerale

Unu, doi, trei, primul, ultimul, întâi, al doilea – toate acestea sunt numerale. Adică partea de vorbire flexibilă care exprimă numărul, determinarea numerică a obiectelor prin numărare.

Probabil vă mai aduceți aminte că numeralele sunt de mai multe feluri. Ele pot fi

  • cardinale: unu, unsprezece, jumătate, ambele, triplu, unul câte unul, o dată.
  • ordinale: cel dintâi, al doilea.

Până aici lucrurile sunt simple. Există însă câteva reguli cu privire la ortoepia și ortografia unor numerale, la care trebuie să fim atenți.

De exemplu, numeralele întâiul și primul se scriu la N-Ac cu doi i: primii oameni, întâii oameni.

Numeralul întâia la cazurile Genitiv-Dativ, când este nearticulat se scrie cu un singur i, iar când este articulat se scrie cu doi i: al clasei întâi, al întâii clase.

Numeralele ordinale de la unsprezece până la nouăsprezece se pronunță și se scriu corect astfel (ele se scriu într-un singur cuvânt): al unsprezecelea, al doisprezecelea, spre deosebire de: douăzecilea, al treizecilea; adică numeralele formate de la douăzeci, treizeci.

Numeralele formate de la sută și milion se scriu corect: al o sutălea, al milionulea.

Când se folosesc cifre romane, numeralele ordinale se scriu precedate de articolele ”al”, ”a” și urmate de ”-lea”, ”-a”. De exemplu: Napoleon al III-lea.

Este incorectă omiterea prepoziției ”de” între numeral și substantiv. Corect este: douăzeci de lei.

Numeralul întâi se comportă ca un adjectiv cu o singură terminație. Corect este: banca întâi, anul întâi, față de banca a doua, anul al doilea.

Acestea sunt regulile privind ortoepia și ortografia numeralelor. Sperăm să vă ajute și de la articol la articol să vă convingeți că gramatica este foarte interesantă, dar și mai interesantă atunci când o stăpâniți foarte bine.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente