Expoziția temporară Eremia Costel Grigorescu
Una dintre expozițiile temporare organizate în cadrul Muzeului de Istorie din Onești le prezintă iubitorilor de artă lucrările de artă plastică (machete) semnate de un artist plastic oneștean, Eremia Costel Grigorescu (n.1931 – d. 2001).
Oneşteanul nostru, artist plastic controversat, a fost cunoscut pentru preocupările sale privind arta monumentală, unul dintre cei care a materializat idei îndrăzneţe, într-o îmbinare estetică ce surprinde în mod plăcut ochiul avid de frumos. Eremia Costel Grigorescu a lucrat la Combinatul Petrochimic Borzeşti şi este considerat, de unii, un „artist plastic amator”, iar de alţii, un „autor veleitar”.
După ce şi-a deschis un atelier „decorativ” (situat pe Bulevardul Oituz, nu departe de fostul Magazinul Universal „Victoria”, actualmente Mall), Eremia Costel Grigorescu a lucrat la Combinatul Chimic Borzeşti la inscripţionarea ambalajelor şi a produselor care erau expediate în ţară şi în străinătate.
După Revoluţia din 1989 a fost apreciat pentru lucrările sale, gândind şi proiectând mai multe monumente („Fântâna arteziană” din Parcul Municipal Oneşti, realizarea unei sculpturi din lemn masiv cu înfăţişarea Fericitului Ieremia, a Monumentului Eroilor de la Căiuţi şi altele).
„Consacrarea” sa ca artist a fost adusă de ridicarea Monumentului „Voievodul” (inaugurat în noiembrie 2000) şi a statuii închinate poetului Mihai Eminescu, ce se află într-un „Top 10” mondial, al celor mai creative sculpturi şi statui din lume. „Eremia Costel Grigorescu a trăit o jumătate de veac în Oneşti, oraşul care a crescut şi a îmbătrânit odată cu el. Şi… a iubit mult acest loc, unde s-a stabilit până la sfarşitul vieţii…” a afirmat prof. Hareta Onesim.
La origine, este vrâncean, născut în Focşani la 24 mai 1931. Era elev al Liceului «Unirea» în momentul în care toţi fiii de chiaburi au fost scoşi din şcoli. După acest moment, destul de traumatizant pentru un adolescent, este ajutat de către rudele din Făgăraş să îşi continue studiile, angajându-se la U.C.A. Făgăraş până la recrutarea sa pentru efectuarea stagiului militar. Este trimis la muncă pentru trei ani, şi nu pentru doi ani, cum efectuau ceilalţi tineri.
O rază de bucurie şi speranţă a venit când, în timpul stagiului, un cadru superior al armatei, l-a văzut într-o brigadă artistică la Buzău şi l-a luat în trupa de teatru a armatei, la Bucureşti. A fost distribuit în multe roluri alături de cunoscuţi actori (Nicu Constantin, Alexandru Delescu), a făcut şi scenografia unor spectacole împreună cu persoane pregătite pentru acest lucru. În 1959 se căsătoritoreşte cu Lucia Grigorescu şi se stabilesc împreună la Oneşti, soţia sa fiind profesor de Limba română şi Istorie la Liceul nr. 1 (azi, Colegiul Naţional „Grigore Moisil”).
În atelierul – baraca de la Trustul de Construcții din Onești, unde s-a transferat în anul 1978 a început să confecționeze primele machete și, după cum declara într-un interviu, „ era o lăuntrică nevoie de a da dimensiune iubirii de istorie și dragoste de artă”; apoi s-a angajat la Combinatul Chimic, unde, la Secţia Edile i s-a amenajat un atelier în care presta mai multe activităţi.
Își deschide propriul atelier pe B-dul Oituz și începe să confecţioneze firme şi reclame pentru unităţile economice din Oneşti. A realizat peste 140 de machete (dintre acestea, 43 se află în patrimoniul instituției noastre) și a participat la multe expoziții, machetele sale fiind considerate „construcții misterioase menite să ordoneze o energie spirituală doar bănuită.”
Ajutat de către regretatul dirijor al Ansamblului „Rapsodia Română” , a instalat peste 100 de machete în foaierul clădirii în care își avea sediul acest ansamblu, la deschidere fiind prezenți criticii de artă Ion Mihalache și Radu Baltazar, care au ținut discursuri elogioase.
Dintre lucrările sale (machete intrate în patrimoniul Muzeului Municipal de Istorie, prin donație, în anul 2008) putem enumera câteva:
- Eroii Neamului român
- Memorii
- Meşterul Manole
- Săgetătorul
- Sângele Mioriţei
- Forţa
- Gemenii
- Hora Unirii
- Voievodul
- Acasă la Oedip
- Energii
- Ochiul
- Sinteze
- Tradiţie
- George Enescu
- Poarta Soarelui
- Bine ați venit ,,ONEŞTI”
- Ascensiune
- Fruct
- Nadia Comăneci la Montreale gimnastică
- La noi
- Santinela
- În amintirea eroilor
- Târgu Ocna
- Poveste
- Soarele Muncii
- Înfrăţire
- Enescu
- Aspirație
- Aripi
Caracterizat de criticul ieșean de artă Aurel Leon „un om dintr-o bucată”, Eremia Costel Grigorescu a fost preocupat și atras până la sfârșitul vieții de artă monumentală. Printre originalele lucrări ale artistului oneștean mai figurează şi ,,Fântâna arteziană cu bile” (din Parcul Municipal), ,,Gimnasta” (de pe faţada Sălii de ,,Nadia Comăneci”), ,,Canotorul” (care era postat la intrarea către ansamblul de sport şi agrement al fostului lac ,,Belci”), ,,Voievodul” şi Grup statuar ,,Nadia Comăneci” (ultimele două realizate împreună cu arhitectul Ioan Goia).
Ultima dorință a autorului acestor lucrări, după ce în 1995 a realizat Monumentul Eroilor de la Căiuți, a fost executarea, după schițele sale, a unei statui a generalului-erou Eremia Grigorescu din Primul Război Mondial, care să fie integrat Monumentului Eroilor „Regina Maria” de lângă Primăria Onești…
Vă așteptăm cu mult drag, de luni până vineri (L-V), în intervalul orar 8.00-16.00, la Muzeul de Istorie din Onești pentru a admira și aceste lucrări!