Știți povestea monumentului din Onești închinat marelui nostru poet național, Mihai Eminescu?
Atenția pe care comunitatea o acordă monumentelor vorbește și despre ce prețuiește ea. Așa că astăzi ne-am oprit atenția asupra unuia dintre monumentele din orașul nostru, pe care cu siguranță îl cunoașteți și despre care vrem să vă oferim câteva informații.
Pe Bulevardul Oituz, într-un scuar, aproape de Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, se află un monument cu rezonanță internațională. Este vorba, desigur, despre chipul scriitorului Mihai Eminescu.
Lucrarea artistică a fost inaugurată în anul 2000 și poartă semnătura sculptorului oneștean, Eremia Costel Grigorescu (1931-2001).
Dar cine a fost Eremia Costel Grigorescu?
„Eremia Costel Grigorescu, la origine, a fost vrâncean, născut în Focșani, în anul 1931, luna mai 24. În 1959 s-a căsătorit cu Lucia Grigorescu și se stabilesc împreună la Onesti, soția sa fiind profesor de Limba romănă și Istorie la Liceul nr. 1 (azi, Colegiul Național „Grigore Moisil”). Acesta își deschide, la un moment dat, pe B-dul Oituz un atelier unde confecționează firme și reclame pentru unitățile economice din Onești. A realizat peste 140 de machete și a participat la mai multe expoziții”.
Monumentul lui Mihai Eminescu, pe care Eremia Costel Grigorescu l-a creat, este de o frumusețe aparte. Așa cum bine știți, chipul lui Mihai Eminescu este prezentat prin ramurile a doi copaci cu trunchiurile adâncite într-un soclu de marmură.
Deloc neimportant este și faptul că imaginea monumentului a fost inclusă în diferite topuri internaționale, alături de alte creații spectaculoase din lume.
Iată cum orașul nostru devine cunoscut pe mapamond și prin acest monument al lui Mihai Eminescu care este admirat și fotografiat anual de cei care sunt în trecere prin orașul nostru.
Așadar să nu-l uităm pe cel care ne-a îmbogățit orașul cu frumusețea creațiilor sale, un slujitor talentat al artei monumentale, Eremia Costel Grigorescu. Tot lui îi aprțin și monumentul „Voievodul” amplasat în sensul giratoriu din Zona Gării, grupul statuar „Nadia Comăneci” din Parcul „Nadia Comăneci” și ansamblul arhitectural „Trecut, Prezent și Viitor” din Parcul „George Călinescu”.
Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.