Image Alt

Duelul cărților: ”De ce fierbe copilul în mămăligă” vs. ”Vara în care mama a avut ochii verzi”

Duelul cărților: ”De ce fierbe copilul în mămăligă” vs. ”Vara în care mama a avut ochii verzi”

La acest duel aducem față în față două romane de un lirism cuceritor.  Două cărți memorabile, profunde, tulburătoare.

”Vara în care mama a avut ochii verzi” – Tatiana Țîbuleac
vs.
”De ce fierbe copilul în mămăligă” – Aglaja Veteranyi

Tatiana Țîbuleac s-a născut la Chișinău, iar acum locuiește la Paris. Cu ”Fabule moderne” și-a făcut debutul editorial, în 2014. Trei ani mai târziu apare această carte, premiată cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. S-a vândut în peste 10.000 de exemplare acest roman tulburător și absolut memorabil.

Aglaja Veteranyi s-a născut la București, într-o familie de artiști de circ. A cutreierat cu trupa nenumărate țări și s-a stabilit în cele din urmă în Elveția.

În 1999 apare volumul ”De ce fierbe copilul în mămăligă”. Din păcate, în plină afirmare creatoare, Aglaja Veteranyi se sinucide într-un spital din Zurich, din cauza unei depresii. Romanul ”Raftul cu ultimele suflări”, ultimul scris, are parcă un titlu care prevestește sfârșitul.

”Vara în care mama a avut ochii verzi” urmărește relația dintre un tânăr și mama sa muribundă, în ultima lor vară împreună.

Dacă prima parte a romanului e caracterizată de ură, ura lui Aleksy față de mamă, tată, viață, tot; a doua parte este despre iertare, semn că fiul și mama au găsit drumul de întoarcere, unul spre sufletul celuilalt. Aleksy aude și una din cele mai frumoase declarații, un adevăr al tuturor mamelor pentru copiilor lor. ”Te-am iubit, Aleksy, te-am iubit cum am putut.”

Criticii au asemănat-o cu Aglaja Veteranyi, prin felul în care construiește frazele. De altfel, în cadrul unui interviu Tatiana Țîbuleac a mărturist că a influențat-o Aglaja Veteranyi, pe care a descoperit-o târziu, dar a cucerit-o pentru totdeauna.

Romanul ”De ce fierbe copilul în mămăligă” explorează din perspectiva naivității infantile, tumultoasa lume a circului, orbitoare în aparență, dar pândită permanent de tragism și de spectrul morții. Din carte nu lipsesc observațiile de mare acuitate cu privire la realitățile sociale și politice din România ultimelor decenii comuniste.

Dacă iubiți metaforele, sigur o să iubiți și aceste cărți.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente