Image Alt

Începuturile bibliotecii oneștene

Începuturile bibliotecii oneștene

Biblioteca noastră continuă, la alte dimensiuni desigur, activitatea Societății Culturale „Cosânzeana”, înființate în 1928. Ce a însemnat această societate culturală pentru acele vremuri, dar și pentru cele ce aveau să vină, vă povestim în acest articol.

Bazele Societății „Cosânzeana” au fost puse de niște elevi și studenți pasionați de cultură. Societatea își propunea să se ocupe de activitatea de timp liber a tinerilor din comuna Onești prin organizarea de manifestări cultural-artistice. La scurt timp de la înființare, membrii societății înființează o bibliotecă pentru ca toți tinerii oneșteni să aibă șansa de a citi. Biblioteca a fost constituită la început din donațiile inițiatorilor și mai apoi din donațiile unor oameni de cultură, însă pentru a se putea susține financiar, biblioteca organiza spectacole, șezători și baluri, contra cost.

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” deține 25 de volume despre care ștampilele mărturisesc că au aparținut bibliotecii Societății „Cosânzeana”. O parte dintre cărți au fost descoperite la un învățător de Mihai Ciubotaru, fost director al bibliotecii noastre în perioada 1974-1997.

Acest fon de carte se constituie într-o colecție specială a bibliotecii. Vă așteptăm să le răsfoiți și să pătrundeți în istoria cunoașterii acelor vremuri.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente