Vânătoarea de comori: am căutat zăpezile de altădată
Astăzi la ”Vânătoarea de comori” am căutat în periodicele vechi din colecțiile bibliotecii noastre poze și articole despre și cu zăpadă. Pentru că ne tot întrebăm ”unde sunt zăpezile de altădată?”, am încercat să găsim și răspunsul.
În ziarul ”Steagul Roșu” din anii 1969 și 1967, din lunile decembrie și ianuarie, am descoperit poze cu peisaje de iarnă. Ușor îngălbenite de timp, alb-negru, ele înfățișează zăpezile de altădată, de care, parcă ne este un pic dor, tot așteptând să cadă câțiva fulgi.
De o iarnă grea au avut parte oneștenii în ianuarie 1985. Pe prima pagină apare titlul: ”Pe frontul înlăturării efectelor negative ale masivelor căderi de zăpadă din orașele și satele județului. Acțiuni energetice, intervenții operative de înaltă răspundere patriotică și atitudine civică. În pagina VII: ample relatări de pe frontul deszăpezirii din județ”.
În poze se văd troienele de zăpadă, utilaje și oameni cu lopeți care înlăturau zăpada. În articol se povestește despre iarna aspră care s-a abătut în județul Bacău și cum oamenii s-au mobilizat și au ieșit la deszăpezit.
Oamenilor li s-a transmis în articol că unitățile comerciale dispun de stocuri suficiente de alimente și laptele pentru cei mici a ajuns în toate orașele județului, în spitale și creșe.
”Încă de la începutul săptămânii pe care o încheiem, puternicul front de ninsori, care și-a făcut apariția în țara noastră, în contextul mai larg al unei ierni excesiv de aspre în întreaga Europă, s-a abătut și asupra județului Bacău. Organizate astfel încât să poată interveni grabnic și cât mai eficient în situații de acest fel, COMANDAMENTELE, județene, municipale, orășenești, comunale și din unitățile economice au trecut imediat, cu toate forțele la acțiune.
Și la Onești au căzut zăpezi din abundență. Aici s-a acționat din vreme, neașteptând să se așeze troiene care să facă mai dificilă înlăturarea lor. Metoda e simplă: pe măsură ce ningea- zăpada era îndepărtată din carosabil, cu două autogredere, 3 buldoexcavatoare și 6 buldozere acționându-se foarte eficient și evitându-se astfel înzăpezirea. Trebuie adăugați la aceste mijloace și cei aproximativ 20.000 de locuitori ai orașului, tineri și vârstnici, care au dovedit încă o dată că binecunoscuta lor dragoste pentru orașul în care trăiesc nu e o vorbă goală.”