Image Alt

„Când spun „Nu” mă simt vinovat” de Manuel J. Smith

„Când spun „Nu” mă simt vinovat” de Manuel J. Smith

Îți propunem în cadrul rubricii „Cărți care te inspiră”, bestsellerul „Când spun „Nu” mă simt vinovat” de Manuel J. Smith. Cartea a apărut la Editura Trei, în anul 2018 și este o carte de referință în literatura motivațională. Autorul ei, Manuel J. Smith (1934-2007) care a publicat numeroase cărți de „self-help” sau „ajută-te singur”, este considerat „pionierul mișcării de promovare a antrenamentului asertivității, metodă care poate avea un impact decisiv asupra vieții.”

Dar ce este asertivitatea? „Asertivitatea este caracteristica unei persoane care își exprimă cu ușurință punctul de vedere și interesele, fără anxietate și fără să le nege pe cele ale altora.”

Dacă faci parte din această tipologie, lectura aceastei cărți va fi pentru tine una de loisir, însă dacă te afli în rândul acelora care spun cu greu NU unei situații sau unei persoane, atunci această carte poate fi ceea ce ai nevoie pentru a scăpă de acest „disconfort”.

Structurată în 11 capitole, cartea acoperă o gamă diversă de situații cu care ne-am confruntat, măcar o dată în viață, fiecare dintre noi.

Autorul prezintă nu doar tehnicile de asertivitate ce pot fi aplicate în interacțiunile sociale ci și drepturile asertive de care se poate prevala orice persoană. Autorul este de părere că „ai dreptul să nu oferi motive ori scuze care să-ți justifici comportamentul”, ai dreptul să te răzgândești”, ai dreptul să faci greșeli și să fii răspunzător pentru ele, ai dreptul să spui „nu știu” , ai dreptul să fii lipsit de logică în luarea deciziilor tale, ai dreptul să spui „nu înțeleg”, ”ai dreptul să spui „nu-mi pasă”, și să nu te mai învârți în jurul cozii, comunicând cu sinceritate căci „a te simți bine în pielea ta este unul dintre țelurile importante ale asertivității.”

Să ne așteptăm la o serie de situații mai puțin plăcute de-a lungul vieții este normal, dar cum facem față acestora este de fapt cel mai important aspect al vieții. Iar a învăța să spui „NU”, pentru că așa simți într-un anumit moment al vieții, fără să te simți culpabilizat, este una din lecțiile pe care cartea ne-o predă simplu și clar.

Dincolo de acest „NU” pe care uneori ne este greu a-l pronunța, cartea oferă soluții pentru o comunicare eficientă cu cei din jur prin înlocuirea pasivității tăcute cu perseverența verbală.

„O privire aruncată într-un anumit fel, o ușă care se trântește anunțând o oră de tăcere sau o voce de gheață” te pot face să te simți vinovat chiar dacă nu ai niciun motiv să te simți astfel. ” Despre cum reușim să gestionăm astfel de momente derutante ne învață această chiar această carte prin tot conținutul ei.

Cartea vine în întâmpinarea celor care aleg să o citească cu soluții simple pentru a avea relații mai bune cu familia, prietenii colegii și angajatorii, chiar și în condițiile în care din când în când mai trebuie să spui și ”Nu”.

Dacă te interesează cartea, o poți găsi la Sala de Lectură Adulți. Este o carte „curajoasă” care te va inspira, trebuie doar să-i dai o șansă să te convingă!

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente