Image Alt

Știați că în urma Jocurilor Olimpice de la Montreal, Poșta Română a dedicat și Nadiei Comăneci mărci poștale?

Știați că în urma Jocurilor Olimpice de la Montreal, Poșta Română a dedicat și Nadiei Comăneci mărci poștale?

Când ai repere valoroase în orașul tău, nu poți fi decât mândru. Iar dacă te simți așa, conștiința te obligă să cunoști măcar un pic despre locul și întâmplările lui care au  amprentat frumos istoria. De aceea, astăzi, am ales să vă (re)amintim despre o faptă care în 1976 a făcut mândră națiunea română și mai ales pe locuitorii orașului nostru, Onești.

Între 18 iulie și 2 august 1976 avea loc, în peisajul sportiv, cea de-a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de la Montreal. După cum bine știți, eroina principală a olimpiadei sportive a fost nimeni alta decât concetățeana noastră, gimnasta Nadia Comăneci.

Rezultatele obținute de sportiva noastră: „5 medalii, din care 3 de aur, 1 de argint cu echipa națională și 1 de bronz” vorbesc despre profesionalism și talent. Aceste calități ale „Zeiței de la Montreal” ne fac și astăzi mândri, după mai bine de 44 de ani.

Nadia este pentru fiecare om al acestei țări și mai ales pentru noi, oneștenii, un motiv de mândrie plină de recunoștință. Ea este nu doar prima gimnastă din lume care a primit nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică ci și singurul oneștean care a înscris într-un loc de top pe harta lumii, orașul Onești.

În semn de prețuire, Liceul Sportiv și Sala Polivalentă din orașul nostru îi poartă numele. Cu siguranță gesturile de gratitudine față de Nadia Comăneci sunt multe și diverse, însă astăzi vă amintim doar unul dintre ele.

De pildă, în 20 octombrie 1976, Poșta Română pune în circulație seria filatelică „Medalii olimpice Montreal 1976”, „formată din 7 valori și două colițe.”

Ceea ce este relevant pentru istoria noastră locală se referă, desigur, la timbrele care o înfățișează pe Nadia Comăneci.

Succesul răsunător al oneștencei noastre nu rămâne scris doar în analele sportului ci și în cele filatelice. Mărturie stă, de exemplu, o coliță nedantelată care „este compusă dintr-o marcă poștală ce o reprezintă pe Nadia Comăneci într-un exercițiu la paralele inegale, încadrată de o manșetă în care este înfățișată Nadia Comăneci executând un exercițiu la bârnă și o aterizare la final de exercițiu. Alăturat se observă cele șapte note de 10 obținute de Nadia în timpul întrecerilor olimpice de la Montreal.”

Poate unii dintre voi aveți deja acest document filatelic care vă întăresc mândria de care vă vorbeam la început și nu putem decât să vă felicităm și să vă prețuim gestul deținerii lui.

Iată așadar cum numele Nadiei Comăneci este atribuit de statul român unor mărci poștale și cum a fi oneștean înseamnă a fi legat și de numele Nadiei Comăneci, un exemplu de perseverență și hotărâre pentru toți aceia dintre noi care ne dorim să îndeplinim vise și să fim buni în ceea ce întreprindem.

Dacă doriti să aflați mai multe informații legate de filatelie și Jocurile Olimpice, vă recomandăm cartea de la Sala de lectură Adulți „Filatelia și Jocurile Olimpice” de Anghel Vrabie.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente