Image Alt

Duelul cărților: ”Aleph” vs. ”Cartea de nisip” de Jorge Luis Borges

Duelul cărților: ”Aleph” vs. ”Cartea de nisip” de Jorge Luis Borges

”Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci”, spunea Borges, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului trecut. Tocmai de aceea aducem două din cărțile sale la duel. Indiferent pe care o veți alege, este cea câștigătoare. Veți pătrunde într-un univers fantastic, fascinant, misterios.

”Aleph”
vs
”Cartea de nisip”

Jorge Luis Borges s-a născut pe 24 august 1899 la Buenos Aires. Familia sa a fost una importantă în istoria Argentinei, iar autorul a fost crescut și educat într-un mediu în care cărțile erau foarte prețuite. Întrebat când s-a gândit să devină scriitor, a răspuns dintotdeauna. Tatăl său l-a învățat că nu sunt cuvintele doar un simplu mod de comunicare, ci sunt sunete muzicale, magice și complexe.

Începând cu anii 50, Borges a fost de multe ori pe lista scurtă a Premiului Nobel pentru Literatură, însă, din păcate, nu l-a primit niciodată.

Aproape de vârsta de 60 de ani a rămas complet orb din cauza unui defect congenital, care a afectat mai multe generații ale familiei sale.

El nu a învățat alfabetul braille. Oamenii de știință chiar au sugerat că orbirea lui progresivă l-a ajutat de fapt să creeze simboluri literare inovatoare datorită imaginației.

Pe 4 iunie 1986 Borges a încetat din viață, la Geneva, în Elveția, la vârsta de 86 de ani.

A rămas faimos pentru poveștile sale fantastice.

”Aleph” nu este doar o carte de nuvele, ci conține tot universul literar borgesian: oglinzi, labirinturi, vise, biblioteci infinite, cuțitari gaucho, tigri transparenți. Sunt teme și motive la care autorul se întoarce mereu pentru a demonstra ceea ce a susținut întotdeauna, că lumea este o carte care se rescrie la infinit.

Aleph reprezintă un singur punct în care este concentrată toată Lumea, în care toate lucrurile care au existat vreodată, care există și vor continua să existe se petrec în același timp.

Jorge Luis Borges a considerat ”Cartea de nisip” cea mai bună carte de povestiri a sa, declarând că ” a încercat să elimine artificiile și să scrie cât mai simplu, cât mai direct, cât mai transparent și neutru.”

”Cartea de nisip” este carte infinită, pentru că ”nici cartea, nici nisipul n-au început și nici sfârșit.”

Poveștile sunt spuse simplu, deși nu sunt simple deloc, pentru că așa cum spune și Borges, nu există lucruri simple în univers.

Într-adevăr, cărțile sale nu sunt chiar ușor de citit. Trebuie să le dați timp, să vă dați timp, dar numai așa o să înțelegeți și descoperiți mai bine lumea, universul, oamenii.

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente