Image Alt

Like pentru gramatică: noștri sau noștrii?

Like pentru gramatică: noștri sau noștrii?

Regulile de scriere corectă sunt numeroase și de multe ori se întâmplă să ne încurcăm. Când scriem cu un singur i, cu doi sau cu trei? În exemplu din titlul articolului, varianta corectă este cu un singur i, la fel ca următoarele cuvinte: voștri, așteptați, iubiți, opriți, supărați, ascultați, văzuți, vizați.

Cu doi -i se scriu:
  • numele de arbori, substantive la nominativ, articulate cu articol hotărât -i: alunii, brazii, cireșii, merii, nucii, pomii, prunii, copacii, piersicii.
  • substantivele provenite din adjective și adjectivele, la nominativ plural, articulate cu articol hotărât -i: albaștrii, bolnavii, ciudații, inteligenții, tinerii, voinicii.
  • verbul a fi când este la modul conjunctiv, timpul prezent și are valoare predicativă, de exemplu: Să fii și tu acolo. De asemenea, se scrie tot cu doi -i, când este modul imperativ, forma afirmativă: Fii cuminte, Mihai!
Cu trei -i se scriu substantivele masculine, la nominativ, de exemplu: copiii, într-un astfel de enunț: Copiii merg adesea pe urmele părinților.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente