Vânătoarea de comori: Programul Zilelor Culturii Călinesciene ediția a III-a (1971)
Zilele Culturii Călinesciene este una dintre cele mai longevive manifestări culturale din Onești. An de an au vizitat orașul nostru, datorită acestui eveniment, scriitori și oameni ai literelor.
De pe afișul îngălbenit de vreme aflăm că cea de a treia ediție a avut loc la început verii, între 4 și 6 iunie 1971. Vineri, 4 iunie, au fost așteptați oaspeții în sala de recepție a Hotelului Trotuș. Au fost invitați apoi să descopere orașul, care pe atunci se numea Gheorghe Gheorghiu-Dej. După o plimbare prin oraș și pe la monumentele istorice a urmat o vizită pe platforma industrială.
Festivitatea de deschidere a avut loc la Casa de Cultură, iar cuvântul de deschidere a fost rostit de către prof. C. Th. Ciobanu.
Zilele Culturii Călinesciene, ediția a III-a, s-au desfășurat cu participarea lui Marin Sorescu, Nicolae Manolescu, Romulus Vulpescu, acad. Iorgu Iordan, Al. Piru, George Muntean, Cornelia Ștefănescu, Gh. Izbășescu, Alexandru Ivasiuc, Nicolae Balotă, Laurențiu Ulici, Adrian Mariono, alături de mulți alți scriitori, profesori și critici literari.
Prima seară din cadrul manifestării s-a încheiat cu un moment muzical (Enescu și Mozart) în interpretarea Orchestrei simfonice Bacău.
Cea de a doua zi, sâmbătă, 5 iunie 1971, a fost dedicată sesiunilor de comunicări, susținute la Casa de Cultură. Seara s-a încheiat la librăria ”G. Călinescu”, unde s-a discutat tema: ”Scriitor, carte, cititor”.
Duminică, 6 iunie, ultima zi a manifestării a început în parcul Trandafirilor din municipiul Gheorghe Gheorghiu-Dej și apoi s-a mutat la Tg.Ocna. Aici a avut loc la statuia lui Costache Negri un recital liric: ”Poetul în cetate”, versuri în lectura poeților: Nina Cassian, Ana Blandiana, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Romulus Vulpescu, Augustin Doinaș, Gheorghe Tomozei, Vasile Nicolescu, Horia Zilieru, Emil Manu, Laurențiu Ulici, Radu Cârneci, Ovidiu Genaru, Ernest Gavrilovici, Constantin Th. Ciobanu, Gheorghe Izbășescu, Vasile Buțan, Candiano Priceputu, Gheorghe Lucaci, Elena Mereuta.
Cea de a treia ediția s-a încheiat cu un colocviu de impresii la punctul turistic Măgura, de la Târgu-Ocna.