Image Alt

Duelul cărților: ”Viața începe vineri” vs. ”Viitorul începe luni” de Ioana Pârvulescu

Duelul cărților: ”Viața începe vineri” vs. ”Viitorul începe luni” de Ioana Pârvulescu

Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din București. A fost redactor la România Literară, iar la Editura Humanitas a inițiat și coordonat colecția ”Cartea de pe noptieră”, una din colecțiile de succes ale editurii.

A laut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în anul 2013 cu romanul ”Viața începe vineri” și în 2018 pentru povestirea scurtă ”O voce”, dedicată Monicăi Lovinescu.

Majoritatea cărților ei mărturisesc o fascinație pentru pendularea între diverse perioade de timp și o preocupare pentru recrearea atmosferei unor perioade istorice. În cadrul unui interviu, Ioana Pârvulescu a declarat că a fost curioasă cum trăiau oamenii în epoci mai vechi. A citit scrisori, jurnale, ziare. În acest fel i s-a format tabloul unei epoci până la cele mai mici amănunte.

Atunci când a scris romanul ”Viața începe vineri” a spus că a trăit în două lumi deodată. Mergea în oraș, iar mintea ei vedea aceleași locuri în altă epocă și cu alți oameni, vedea clădiri de mult dărâmate în care intrau persoane cu pălărie.

Prin intermediul cărților ei călătorim într-o altă epocă, în alt timp. Putem spune că romanele sale sunt o poartă a timpului.

Mircea Cărtărescu spune că ”Viața începe vineri e o carte care poate fi citită ca un roman polițist, roman fantastic pe tema călătoriilor în timp sau roman istoric, dar cititorul va fi enorm câștigat dacă va uita de toate aceste categorii și-o va vedea pur și simplu ca pe o lume vie.”

Un jurnalist, Dan Crețu, ajunge în secolul al XIX-lea cu 13 zile înaintea lui 1897. Nu știm cum ajunge. Acesta este elementul fantastic al romanului.

Cartea spune povestea ultimelor 13  zile din anul 1897 în treisprezece capitole și într-o polifonie de voci narative distincte.

Cartea se încheie așa: ”Romanul lui Pavel Mirto, Viitorul începe luni, n-a apărut. Pe domnul editor Socec – fiul l-a iritat descrierea vestimentației doamnelor, imposibil de închipuit, precum și ideea unor farfurii și pahare moi, aruncate la coș după folosire. Și tot restul.

Astfel se anunță o continuare, iar în romanul ”Viitorul începe luni” personajele sunt prinse în noi întâmplări.

Într-o singură săptămână, începând de luni 23 februarie și până duminică 1 martie, Capitala e zguduită de o mulțime de evenimente. Și totul pornește de la o conferință științifică ținută la Ateneu de un doctor tânăr și ambițios.

Personajele din ambele romane sunt legate de un singur lucru: obsesia pentru viitor. Fiindcă, dacă așezi în altă ordine cifrele secolului XIX, dai, cu totul, pe neașteptate, de secolul XXI.

Cărțile Ioanei Pârvulescu au un parfum de epocă, sunt altceva față de ceea ce întâlnim în peisajul literaturii contemporane. Pentru că vineri se duelează  cu ziua de luni, am pus la modul figurat aceste cărți la duel, deși recomandarea noastră ar fi să le citiți pe amândouă.

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente