
Gradele de comparație ale adjectivelor
Adjectivul este partea de vorbire flexibilă care exprimă o calitate a unui obiect și se acordă cu substantivul determinat. Frumos, înalt, limpede, curat… toate acestea sunt adjective.
Partea interesantă începe atunci când aducem în discuție gradele de comparație și asta pentru că sunt anumite substantive care nu au grad de comparație. Câteodată se comit greșeli și astfel de adjective apar totuși în construcții alături de grade de comparație.
De exemplu: El se crede mai superior decât toți ceilalți. – este greșit, pentru că superior nu are grad de comparație. Prin urmare, varianta corectă este: El se crede superior decât toți ceilalți.
Gradele de comparație ale adjectivelor sunt:
- Pozitiv: mare, fin, frumos.
- Comparativ:
- de superioritate: mai frumos;
- de egalitate: la fel de frumos, tot așa de frumos;
- de inferioritate: mai puțin frumos.
3. Superlativ:
- relativ: cel mai frumos/cel mai puțin frumos;
- absolut: foarte frumos, tare frumos, extraordinar de frumos, neînchipuit de frumos.
Nu au grade de comparație următoarele adjective: complet, egal, întreg, mort, viu, unic, principal, perfect, strămoșesc, muncitoresc, major, minor, inferior, superior, interior, exterior, posterior, anterior, optim, minim, suprem, oral, maritim, substanțial, veșnic, capital, absolut, definitiv, deplin, desăvârșit, enorm, fundamental, general, maxim, secundar.
Toate aceste adjective se folosesc așa, în forma aceasta.
Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.