Image Alt

Gambitul damei

Gambitul damei

Creată de Scott Frank și Allan Scott, miniseria de șapte episoade a fost lansată în 23 octombrie de Netflix și are la bază romanul lui Walter Tevis, publicat în 1983, fiind vizionată în primele 28 de zile de la lansare de peste 62 de milioane de utilizatori.

Serialul spune povestea lui Beth Harmon, o fată care a rămas fără părinți și, astfel, ajunge la orfelinat. Aici descoperă pentru prima oară șahul și ajunge să aibă chiar o obsesie pentru acest joc. Ajutată de medicamente care dau halucinații, Beth, interpretată de Isla Johnston, apoi Anya Taylor-Joy, ajunge să proiecteze cu ajutorul minții, în tavan, tabla de șah. De aici începe povestea ei, de la pasiunea pe care a dezvoltat-o pentru șah, într-un subsol.

Acțiunea se desfășoară între anii 1950 – 1960, în timpul în care femeile erau desconsiderate, mai ales în lumea șahului, despre care se spunea că este doar pentru bărbați. Harmon reușește să înfrângă aceste bariere puse de societate și ajunge să participe la cele mai mari concursuri de șah.

La momentul scrierii cărții, în 1983, nu existau femei șahiste celebre astfel încât să fie sursă de inspirație pentru Tevis. Beth Harmon este un personaj fictiv, abia în anul 1991, după 8 ani de la apariția romanului, jucătoarea de șah de origine ungară Judit Polgar a devenit Mare Maestră.

Anya a învățat să joace şah de la maestrul Bruce Pandolfini, care a fost consultant la acest film, astfel încât cadrele și mișcările să fie cât mai aproape de realitatea unei partide reale de șah. În echipa filmului a fost cooptat și cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, care a oferit detalii importante despre ce a însemnat pentru el sa fie un geniu al șahului în timpul Războiului Rece, informații extrem de prețioase pentru formarea
caracterului personajului Anyei.

Din distribuţia celor şapte episoade fac parte: Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling şi Bill Camp.

https://www.youtube.com/watch?v=akXPLYNTgmM

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente