Image Alt

Duelul cărților: ”Fiesta” vs. ”Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway

Duelul cărților: ”Fiesta” vs. ”Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway

Ernest Hemingway este unul dintre cei mai mari prozatori americani ai secolului XX și un clasic al literaturii universale.  Experiența de viață a lui Hemingway, variată și aventuroasă, l-a făcut să treacă prin multe încercări. Fiu al unui doctor din suburbiile Chicago-ului, Ernest Hemingway s-a născut la 21 iulie 1899. Verile și le-a petrecut în casa pe care părinții o aveau pe marginea unui lac dintr-o regiune păduroasă. Anii aceștia se vor reflecta în primele povestiri ale scriitorului. A avut o viață extrem de tumultoasă. A fost căsătorit de patru ori. A fost un vânător și un pescar pasionat. Pe 2 iulie 1961 s-a sinucis în casa lui din Ketchum, Idaho.


La duelul de astăzi vă propunem două romane semnate de el. Primul său roman, considerat cel mai bun și romanul care l-a adus pe culmile gloriei. Așadar:
”Fiesta (Soarele răsare, soarele apune)”
vs.
”Bătrânul și marea”

”Fiesta (Soarele răsare, soarele apune)” este primul său roman, după multe opinii cel mai bun pe care acesta l-a scris. ”Neputința și dezamăgirea anilor petrecuți în exilul voluntar din Franța se reflectă în această carte care l-a făcut cunoscut prin duritatea cu care zugrăvește exasperarea și sterilitatea cercurilor boeme americane din Parisul anilor de după primul război mondial.”

Un eveniment important legat de cariera sa literară se întâmpla în toamna anului 1954. Academia Suedeză îi decerna premiul Nobel pentru literatură pentru ”desăvârșita lui măiestrie în arta narațiunii moderne, așa cum a fost de curând dovedită de povestirea Bătrânul și marea”.
 

Această povestire marchează un moment important al creației lui Hemingway, reușind să exprime căldura și dragostea oamenilor simpli. Și mai mult ca orice, a reușit să exprime natura robustă, mândria iscusită și demnitatea omului care muncește, iar prin munca sa înfrânge orice adversitate. Romanul a apărut în 1952 și este cel care, putem spune, că l-a adus pe culmile gloriei.

Vă așteptăm la bibliotecă să împrumutați cărțile semnate de el, să descoperiți opera unuia dintre cei mai mari prozatori americani ai secolului XX.

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente