Image Alt

Expoziție personală – Adrian Ioan Podoleanu

Expoziție personală – Adrian Ioan Podoleanu

 

Galeria de Artă a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” găzduiește Expoziția personală – Adrian Ioan Podoleanu, pentru prima dată pe simeze la Onești.

Adrian Ioan Podoleanu s-a născut în 1965, pe 2 septembrie, la Cluj-Napoca. A absolvit Liceul de Arte din Cluj și apoi Academia de Arte ”George Enescu” din Iași, sub îndrumarea profesorilor Adrian Podoleanu, Liviu Suhar, Dimitrie Gavrilean și Ion Neagoe. Își pun amprenta asupra lui atât anturajul școlii ieșene, cât și studiul individual al mișcării Bauhaus (Itten, Klee, Kandinsky) și teoriile pedagogice ale lui Andre Lhote.

Ne face o deosebită plăcere să pătrundem în universul pictorului și să îi expunem în biblioteca noastră, spre bucuria tuturor iubitorilor de artă, lucrările.

Culoare, căldură, tihnă, emoție, peisaje care spun povești despre locuri și oameni, naturi statice, toate se întâlnesc pe pânză într-o armonie cromatică, care ne arată atât de simplu și frumos lumea de lângă noi.

Marius Tiță, critic de artă, care ne încurajează de fiecare dată să iubim arta contemporană, descrie opțiunea artistică și estetică a lui Adrian Ioan Podoleanu: clară și originală. ”Lirismul profund al creației sale este construit, în tonuri reținute și difuze, din diafane atingeri de penel, ca de baghetă magică, lăsând imediat să se ivească copaci de luncă la firul apei, sate croite pe dealuri și văi, văzute din zborul păsării, inedita atmosferă de deltă, de paradis acvatic în care acuarela însăși viețuiește. Este peisajul pe care ne grăbim să-l numim idilic, dar avem curajul să recunoaștem că, la un moment de mai mică viteză al viețuirii noastre, am aflat că el ar exista cu adevărat.”

Acest an ne-a pus față în față cu multe provocări și ne-a îndemnat mai mult ca niciodată, să ne întoarcem la simplitate, la micile bucuri, la povești, indiferent că ele sunt scrise sau ieșite de sub penel. Tocmai de aceea, spre final de an, vă facem această invitație, să descoperiți și să vă bucurați de opera pictorului Adrian Ioan Podoleanu, o metaforă a acestei lumi.

”Operele lui se păstrează în limitele figurativului, dar, în multe cazuri, mai ales în acuarelă, liniile și petele de culoare se înscriu într-o imagine sintetică, în care curba dealului, cubul colorat al caselor, copacii înrudiți aparent cu pietrele malurilor de ape scriu o lume în care ochiul nu mai are neapărat nevoie să citească fiecare obiect în parte. Opera capătă o serialitate a planurilor, o direcționare, frontală sau oblică a privirii”, este de părere criticul de artă Victoria Anghelescu.

Pentru că deschiderea oficială a expoziției are loc online, vă invităm să descoperiți și aici tablourile, să vă luați un moment de liniște și să răspundeți invitației pictorului de a descoperi, așa cum spune și criticul de artă Marius Tiță ”o lume frumoasă care ar putea să fie a noastră.”

Prin intermediul video-ului puteți pătrunde virtual în galeria noastră, iar în plimbarea printre lucrările expuse în această Expoziție personală veți fi însoțiți  de criticul de artă Iulian Bucur, care o să ne introducă în universul lui Adrian Ioan Podoleanu. O să îl cunoașteți și pe pictor, care ne vorbește cu emoție despre această primă expoziție de la Onești și promite să revină în orașul nostru.

Expoziția personală – Adrian Ioan Podoleanu poate fi vizitată la Galeria de Artă a bibliotecii, de luni până vineri, între orele 08.00-17.00, până pe 18 ianuarie 2021.

Vezi Galeria (dați ”Click” pe fotografii pentru a se deschide)

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente