Trupa de teatru „Alfa
Despre trupa de teatru a bibliotecii se poate vorbi în cifre. A luat fiinţă în vara anului 2010, în cadrul atelierelor de vară, a susţinut peste 50 de spectacole în bibliotecă și în afara ei, a participat la peste 20 de concursuri regionale şi naţionale de profil, a câștigat câteva zeci de premii, a pregătit peste 100 de elevi… etc.
S-ar putea scrie o carte despre fiecare copil, despre rolurile pe care le-a jucat, despre performanțele, experiențele fiecăruia.
Să înființăm o trupă de teatru a fost o idee spontană, venită din plăcerea de a ne afla în preajma copiilor, de a ne juca alături de ei într-un mod inedit, și poate în acel moment nici n-am luat-o chiar în serios, dar a pus un început bun în viața noastră profesională care presupune, pe lângă multe întâmplări surpriză, și o doză consistentă de rutină. Ne-a adus provocări noi și așteptări diferite, ne-a adus aproape oameni extraordinari, pe care poate nu i-am fi întâlnit niciodată în alt fel.
Ușor-ușor trupa a crescut, am devenit tot mai implicați în evoluția ei și am început să participăm la concursuri de teatru pentru elevi, din dorința de a le încuraja copiilor talentul și de a le da ocazia să învețe mai multe despre arta actoriei. Prima noastră competiţie a fost la Târgu-Frumos, în 2011, la cea de-a doua ediţie a Concursului Interjudeţean de Teatru „În lumea minunată a scenei”. La concurs s-au înscris pentru secţiunea dramatizare în jur de douăzeci de trupe, majoritatea lor provenind din judeţul Iaşi. Juriul a fost constituit din specialişti şi cadre didactice cu experienţă în domeniu. Iată cum scriau la acea vreme organizatorii evenimentului despre trupa noastră: „Remarcaţii evenimentului au fost elevii din grupul „Alfa” reprezentând Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti, jud. Bacău (coord. bibliotecar Nicoleta Sălbatecu), ce au obţinut primul loc în cadrul secţiunii dramatizare, la categoria claselor III-IV, interpretând piesa „L-am visat pe nenea Iancu”, o piesă cu un scenariu inedit în care un copil adoarme şi se trezeşte în ipostaze incomode din schițele marelui dramaturg I. L. Caragiale.”
Cei care au reprezentat trupa la acest concurs au fost: Vlad Sălbatecu ( Ionel), Cristiana Diţu (Visul), Elena Dima (Mamiţa, Mama lui Ionel), Corina Sandu (Tanti Miţa), Cristiana Chircu (Mam’ Mare), Radu Sătulu (Controlorul, Urâtul), Bianca Alexe (Servitoarea), Vlad David (Titi).
În primăvara anului următor, la Festivalul Național de Teatru „ALTER EGO” din TURDA trupa noastră a obținut o serie de premii valoroase, după cum urmează:
Premiul I – Sceneta „Ţara bunului plac” (adapt. după Andre Moreau)
Premiul al III-lea – Sceneta „Familia Chi-Chiţ” (Ion Pas)
Premiul I pentru interpretare – Maria Ganea (pentru rolul Reginei din „Ţara bunului plac”)
Premiul al II-lea pentru interpretare – Victor Alecu (pentru rolul Corbul din „Ţara bunului plac”)
Premiul al III-lea pentru interpretare – Ana Ganea (pentru rolul Ralu din „Ţara bunului plac”)
Menţiune pentru interpretare – Miruna Coman (pentru rolul Şoricioaica din Familia Chiţ-Chiţ)
Menţiune pentru interpretare – Miruna Coman (pentru rolul Celestine din „Ţara bunului plac”).
În octombrie 2012, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii „Neghiniţă”, organizat de Fundaţia Teatrală „Neghiniţă” şi Consiliul Judeţean Bacău, desfăşurat la Teatrul „George Bacovia”, Trupa „Alfa”, reprezentată de patru dintre membrii săi, (Ana Ganea, Maria Ganea, Dragoş Luca şi Vlad Sălbatecu) a primit din partea juriului note foarte bune, drept urmare, ea a adăugat în palmares un alt premiu I.
La Festivalul concurs de teatru școlar „I. L. Caragiale”, care s-a desfăşurat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, în perioada 10-13 iunie 2013, Trupa „Alfa” a fost prezentă cu cinci momente, trei scenete şi două monologuri.
Iată care au fost acestea şi premiile câștigate:
Premiul al II lea: Sceneta „Cearta” (Eduard Jurist)
Premiul al II lea: Sceneta „O poveste plicticoasă”(M. Sântimbreanu)
Menţiune: Sceneta „Chiulul” (Hortensia Teodorescu)
Premiul al III lea: Vlad Sălbatecu cu monologul „Zmeule, nenorocitule !” (Marin Sorescu)
Premiul pentru interpretare: Vlad Panțiru cu monologul „La cireşe” (Ion Creangă).
Acumulând tot mai multă experiență, trupa a putut fi prezentă pe data de 1 iunie 2014, prin patru membri ai săi – Maria Ganea, Yannis Nicolof, Vlad Panţiru şi Vlad Sălbatecu – la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru elevi „George Constantin”, care a avut loc la Colegiul „Matei Basarab” din Bucureşti. Din juriu au făcut parte nume mari ale scenei româneşti, actori şi regizori, precum: Mihai Constantin, Catrinel Dumitrescu, Ioan Gyuri Pascu, Cristian Dumitrescu. Au intrat în concurs trupe provenind din 15 judeţe ale ţării, în urma unei preselecţii la care s-au înscris peste 200 de participanţi. Noi, coordonatoarele, am primit foarte multe felicitări pentru cei patru copii pe care i-am adus în concurs. Momentele lor au impresionat juriul care a avut la dispoziţie doar trei premii pentru secţiunea monolog-ciclul gimnazial. Maria Ganea a obţinut premiul I pentru monologul lui Alice din „Alice în ţara minunilor” (Lewis Carroll).
Festivalul „Copil în Europa”, care a avut loc la Timişoara, în perioada 22-26 octombrie, a însemnat o şansă minunată de a vedea o lume nouă, fascinantă, total diferită de cea în care trăim noi zi de zi. Dintre toate concursurile la care am participat a fost, de departe, cel mai bogat în idei, experienţe, interacţiuni culturale, relaţii profesionale şi interumane. Trupa noastră a fost prezentă la acest festival cu opt copii: Rebeca Brânduşa Coitu, Cristiana Diţu, Ana Ganea, Maria Ganea, Yannis Nicolof, Vlad Panţiru, Vlad Sălbatecu.
Pe lângă concursul propriu-zis, festivalul a oferit concurenţilor şansa de a participa la ateliere de creaţie, cu scopul, după cum au declarat organizatorii, de a le deschide orizonturile şi a le ascuţi percepţiile în ceea ce priveşte fenomenul artistic în general. Atelierele de improvizaţie scenică, clovnerie, jonglerie, commedia dell’arte, canto, efecte speciale în arta machiajului scenic, pantomimă, au fost tot atâtea prilejuri pentru copiii noştri de a învăţa lucruri foarte interesante despre arta teatrală, de a relaţiona cu tineri din alte oraşe, de a-şi îmbunătăţi mijloacele artistice de exprimare. Juriul, din care au făcut parte actori de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” din Timişoara, a primit cu căldură momentele prezentate de noi, apreciind talentul, dăruirea, naturaleţea şi energia aduse pe scenă de copiii noştri. Iată şi premiile cu care ne-au răsplătit pentru toate acestea:
SECŢIUNEA SPECTACOL GIMNAZIU:
Locul I : Trupa „Alfa” a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Oneşti „Hansel, Gretel şi…Eliza”
INTERPRETARE GIMNAZIU:
Locul I: Vlad Sălbatecu pentru rolul „Vrăjitoarea” și Maria Ganea pentru rolul „Eliza”
Locul II : Rebeca Brânduşa Coitu pentru rolul „Povestitoarea”
SECŢIUNEA MONOLOG:
Locul I: Vlad Panţiru pentru monologul „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară”
Locul I: Ana Ganea pentru monologul „Pippi Şoseţica”.
Festivalul Național de Teatru Școlar „Zâmbet de copil” din 22 aprilie 2016 de la Brașov a reunit trupe din Bucureşti, Braşov, Reghin, Câmpulung, Bacău. Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” însă, prin trupa bine pregătită pe care a urcat-o pe scenă, a obţinut trofeul festivalului, alături de două premii pentru interpretare, obţinute de cel mai „vârstnic” membru al trupei, Vlad Sălbatecu, şi cea mai tânără actriţă din grupul prezent aici, Rebeca Brânduşa Coitu.
Juriul a fost compus din trei membri, dramaturgi şi regizori, cu o bogată experienţă în arta spectacolului: Isabela Sandu, Daniel Puia Dumitrescu şi Elise Wilk. Aceştia au avut cuvinte de laudă şi încurajare pentru toţi copiii noştri, precum şi un îndemn la multă muncă şi implicare în continuare, pentru a deveni tot mai buni, zi după zi.
Iar în 2017 ne-am măsurat din nou puterile cu trupe de teatru din țară la Festivalul Naţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii „Neghiniţă” din Bacău, de data aceasta clasându-ne pe locul II.
Acestea au fost cele mai importante concursuri la care am participat, care au însemnat tot atâtea experiențe de neuitat, iar despre astfel de amintiri prețioase este greu să vorbești pe scurt.
Cu deosebită încântare și gratitudine ne amintim și de reprezentațiile noastre în aer liber, cu ocazia Betleemului Ștefanian, la Biserica de la Borzești, ctitorie născută prin dragostea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt pentru strămoșii săi, în prezent pastorită, cu multă dragoste, de preotul Cautiș Petrică, un om cu har și cu o aleasă purtare, ajutat de soția sa, prof. Paula Cautiș, cea care conduce și corul de muzică psaltică „Filomelos”. Trupa noastră a pus în scenă, în trei ediții consecutive, piesa „Stejarul din Borzești” pentru a reaminti celor prezenti că legendele se nasc deseori prin sacrificiul unor vieți curate și pentru a îndemna la dragoste creștină față de aproapele nostru.
În prezent, trupa de teatru încearcă o nouă abordare artistică, se pregătesc spectacole în care copiii să joace alături de adulți pe scenă și în care muzica și dansul, ca mijloace de expresie teatrală să dețină o pondere mai mare decât până acum.
Un prim pas în această direcție a fost făcut la începutul verii când am susținut spectacolul „Copilăria ieri și azi”, alături de Ansamblul Folcloric „Doina Trotușului”, în cadrul evenimentului de diseminare locală a proiectului european MusInc „Community Musician, factor of social inclusion”, coordonat de „Wren Music Okehampton-Devon-UK”, prezentat de președintele Asociației BRAT ONEST, ing. Constantin Ungureanu, partenerul român al proiectului.
Multe ar mai fi de spus, pentru că teatrul ne-a dat șansa de a descoperi nenumărate bogății, dar cea mai potrivită încheiere pe care o putem face este aducând sincere mulțumiri tuturor celor care ne-au susținut activitatea: Primăriei Municipiului Onești, întregului colectiv al bibliotecii, tuturor părinţilor care ne-au sprijinit munca, prietenilor care ne-au încurajat. Mulţumiri speciale lui Răzvan şi Danei Niculescu, cei care ne-au oferit ajutorul lor necondiționat ori de câte ori am avut nevoie.
Și nu în ultimul rând, mulţumiri copiilor, cei care ne aduc atâta fericire cu jocul lor, amintindu-ne prin tot ceea ce sunt, ce înseamnă frumusețea lucrurilor simple.