Image Alt

Știți cine stăpânea moșia Onești în perioada Primului Război Mondial?

Știți cine stăpânea moșia Onești în perioada Primului Război Mondial?

În perioada Primului Război Mondial, moșia Onești aparținea lui Gheorghe Miclescu. Dar cine era Gheorghe Miclescu? Colonelul Gheorghe Miclescu era atașat militar la Paris și căsătorit cu Olga, fiica savantului Ion Cantacuzino. În anul 1912, Miclescu Gheorghe cumpără moșia Onești de la Dimitrie Ionescu. Miclescu era un moșier foarte cheltuitor, stătea mai mult pe la Paris, iar cei care-i administrau moșia, „l-au adus repede la faliment”.

Documentele ne spun că soția lui Miclescu, Olga, vinde o parte din terenuri către sătenii din Onești, Buciumi și Răcăuți, cu prețul de 3300 lei hectarul, „un preț mai mare decât cel prevăzut în Legea agrară din 1921”, iar în 1921, Gheorghe Miclescu vinde terenuri din Onești  avocatului Rene Bogdan, nepotul lui Radu Rosetti.

Astfel, din cauza nechibzuinței acestui moșier Gheorghe Miclescu, dar și necinstei celor care îl slujeau, moșia Onești se împarte, contra cost desigur, tot mai mult, locuitorilor ei.

Iată doar o etapă din evoluția moșiei Onești care se îndrepta încet dar sigur către alte timpuri.

De altfel în urma Reformei agrare din 1921, „România devine peste noapte, dintr-o țară de latifundiari, o țară de mici proprietari.”

Mai multe informații legate de orașul Onești din Primul Război Mondial, puteți afla din „O istorie a Oneștiului: Restituiri (1458-1921)” de Bogdan F. Romandaș, Vasile Jenică Apostol și Vilică Munteanu, carte pe care o găsiți la Sala de Împrumut Adulți și la Sala de Lectură Adulți.

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente