Image Alt

Like pentru gramatică: abateri gramaticale

Like pentru gramatică: abateri gramaticale

Se întâmplă uneori ca anumite reguli legate de vocabular să nu fie aplicate corect de o masă mare de vorbitori. Astfel, apar aceste abateri gramaticale, numite și greșeli tipice, tocmai pentru că li se întâmplă multora să folosească variantele greșite.

Hiperurbanismul este o astfel de abatere gramaticală ce constă în pronunțarea și uneori scrierea unor cuvinte prin înmuierea forțată a unor consoane. Așa auzim orași în loc de oraș, așia în loc de așa, ușe în loc de ușă sau dupe în loc de după.

Etimologia populară este o altă abatere gramaticală în care un cuvânt sau o expresie este folosită după ureche, pe baza asemănării învelișurilor sonore.

De exemplu: Ce animal domnestic îți place?

Pleonasmul este fenomenul de limbaj care constă în repetarea inutilă a unui cuvânt sau a unei expresii cu un sens care deja s-a comunicat. Cu siguranța ați auzit, sperăm noi că nu ați și folosit astfel de asocieri de cuvinte: babă bătrână, cobor jos, urc sus, surprins pe neașteptate, mai superior. 

Cacofonia se referă la grupul de sunete care, obținut prin asociere în pronunțare, sugerează cuvinte inestetice.

De exemplu:

Ar trebui ca casa aceasta să fie văruită.

Mi-ai făcut un serviciu ciudat.

Cu excepția celor două cacofonii celebre: Ion Luca Caragiale și biserica catolică, asemenea asociații de sunete pot fi evitate în general, prin intercalarea în enunț a unor cuvinte adecvate sensului comunicării.

Clișeul verbal se referă la formularea stereotipă, grupul de cuvinte oarecum fix, care, prin folosirea repetată în comunicare lezează simțul estetic al limbii. Este componenta de bază  a ”limbajului de lemn.”

De exemplu:

”În această operă literară este vorba despre…”

”În timpul regimului de tristă amintire…”

Licența poetică întră și ea în categoria abaterilor gramaticale. Este comisă de scriitor, poeți în general, din necesități prozodice.

”Iată vin în cale/ Se cobor la vale”

Florile albastre tremur ude în văzduhul tămâiet…”

Sperăm să vă ajute toate aceste informații și să evitați astfel de abateri gramaticale. Așa cum spunem de fiecare dată, gramatica este foarte interesantă, dar doar dacă ajungi să o cunoști. 🙂

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente