Image Alt

Navigator 50+

Navigator 50+

Curs iniţiere calculator pentru seniori

Începând cu toamna anului 2011 am demarat Proiectul „Navigator 50+” – curs de iniţiere calculator pentru seniori. Cu acest proiect am câştigat un curs Biblionet ce s-a desfăşurat la Slobozia, unde am participat alături de alţi 11 bibliotecari din ţară. Cursul s-a numit „Promovare Web 2.0 în biblioteci”. Acest proiect a fost monitorizat timp de 3 luni de către Biblionet prin instrumente Web 2.0 (Skype, YouTube, Facebook, blog – www.navigator50plus.blogspot.ro ).

 

Încă de la început, cursul de iniţiere a atras un număr mare de înscrieri şi, în toţi aceşti ani de activitate,  listele de aşteptare au fost în permanenţă pline.

Proiectul se derulează cu grupe de 7-10 cursanţi începători sau avansaţi. Sesiunile de lucru se desfăşoară câte 2 ore pe zi,  iar cursul durează 3-4 luni. Astfel, cursanţii au la dispoziţie o săptămână pentru a pune în practică cele învăţate. Cei ce îşi doresc să exerseze în afara cursului, o pot face oricând, în aceeaşi Sală Internet, beneficiind de asistența calificată a operatorilor în cazul în care apar dificultăţi.

Cursul începe cu Prezentarea Calculatoruluipentru grupele de începători, apoi învăţăm să stăpânim mouse-ul, jucându-ne în Paint. Cunoştinţele despre tastatură sunt puse în practică cu ajutorul Word Pad-ului. O altă sesiune se referă la foldere şi fişiere, unde reuşim să înţelegem cum se creează o structură arborescentă şi la ce foloseşte. Facem felicitări în Paint şi Word, apoi le salvăm. Ajunşi la partea cu Internetul, Google şi instrumentele lui ne descoperă o lume nouă. Creăm conturi de mail, trimitem şi primim mesaje prin poşta electronicăGmail. Scriem mesaje instant, ne vedem şi ne auzim prin intermediul Messenger-ului şi Skype-ului, iar spre finalul cursului facem cunoştinţă cu Facebook-ul,  unde ne facem prieteni noi şi socializăm cu aceştia. Aceste instrumente le sunt foarte utile cursanţilor noştri care, în marea lor majoritate, au pe cineva drag în afara ţării, cu care doresc să ţină legătura.

Grupele de avansaţi sunt compuse din cursanti anteriori care işi doresc să exploreze şi alte aplicaţii cum ar fi Word pentru texte, PowerPoint pentru prezentări sau albume foto, MovieMaker pentru filmuleţe sau digital story.

În acest sens ne stau mărturie cuvintele d-nei Elena Condreţ cursantă „Navigator 50+”:

„Deşi la început ne-a fost mai greu să ne descurcăm cu tastatura sau să înţelegem terminologia din limba engleză referitoare la computere, nu ne dăm bătuţi şi învăţăm să navigăm pe Internet pentru că acum cuvintele cheie: Google, Yahoo, Facebook, au căpătat un nou sens. Sigur surpriza cea mai mare a fost când am comunicat pe „mess” cu copii, aflaţi departe de noi.”

Aşadar acest proiect este unul de succes în comunitatea oneştenilor.  Până acum, au fost instruite aproximativ 400 de persoane. Ultima serie de cursanţi au finalizat cu succes sesiunea de iniţiere la mijlocul lunii mai, anul acesta.

Dacă printre cititorii acestor rânduri se găsesc doritori să afle despre această minunată lume virtuală, îi aşteptăm cu drag la bibliotecă, la Sala Internet Adulţi să se înscrie la curs!

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente