Image Alt

Miracolul asemănărilor

Miracolul asemănărilor

Galeria de Artă a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” Onești găzduiește expoziția de Pasteluri, semnată de Cristina Tudose. Pe site-ul nostru puteți vizita virtual expozția aici.

Un articol foarte interesant despre acestă expoziție am găsit pe site-ul amprentadeonesti.ro:

”Toamna acestui an a adus iubitorilor artei plastice din municipiul Onești și din împrejurimi  bucuria de a fi părtași unei frumoase deschideri pline de culoare  și sensibilitate. Este vorba de  vernisajul, la Biblioteca Municipală  ”Radu Rosetti” a expoziției ”Pasteluri”,  cu lucrări semnate de Cristina Tudose. ”Cuvintele sunt  (prea) sărace” dacă menționăm – din capul locului – că acest eveniment s-a bucurat de un deosebit succes din partea  iubitorilor  picturii, între  aceștia fiind  mulți oneșteni, târg-ocneni… cășuneni (de unde își trage rădăcinile autoarea lucrărilor).

Pentru a  ne convinge  de acest lucru  este  de  ajuns  să menționăm și gândul împărtășit de  Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, ce a deschis vernisajul expoziției. ”Când văd atâta lume, mă gândesc că biblioteca a prins viață! Este o expoziție foarte frumoasă, cu multe chipuri – toate datorându-i-se Cristinei Tudose,  un artist plastic foarte talentat, aflat la început de drum”, a mărturisit Ionuț Tenie, apreciind ca deosebite lucrările expuse ”atât din punctul de vedere  al paletei de culori  cât și a expresiei fiecărui portret”.

Cunoscutul critic de artă Iulian Bucur, de la Complexul  Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău a ”decriptat” tablourile acestei expoziții înfrumusețată cu splendide lucrări. ”Sună simplu și incitant  <<Expoziție  de pasteluri>> dar  există un  fel de prelungire,  în care mintea se impregnează de tot ce vede. Toamna este anotimpul pastelurilor și această expoziție este  <<o prelungire a lui afară înăuntru>>.  În condițiile acestei pandemii, când nu mai putem călători, fiind greu  să mai mergem în lume , cu toate  închise și oprite, avem această șansă  de a călători  în mod imaginar. Avem  nevoie să putem evada mai ales în acest fel… Putem să călătorim prin spații și peisaje încântătoare, printre naturi statice și  printre portrete”, a declarat Iulian Bucur. Evidențiind tehnica de realizare a lucrărilor el a remarcat:”Există un exercițiu  sublim, o tehnică  a pulberilor colorate – pastelul.  Există un timp  când tu poți să vorbești cu personajul tău… Acest timp îți e dat de tihna  pe care ți-o oferă pastelul… Pictorița Cristina Tudose  asta și face,  în această lume tulbure,  de boală, ea e ascultătoare  pulberilor,  creează o relație cu personajul său și cultivă  acest sentiment al relațiilor dintre noi… ”

Intrând în  ”atmosfera  de atelier” criticul de artă  Iulian Bucur a subliniat:”Nu sunt puține gesturile făcute de Cristina Tudose,  ea creând o  diferență de  dimensiune! Împrieteniți-vă cu  personajele Cristinei Tudose! Aceste tablouri sunt un dar pentru noi… Lumea va deveni mai frumoasă… Toată lumea e ilustrată pentru că  a noastră pictoriță  cuprinde în lucrările sale  acest sentiment al prieteniei. Acest fapt se vede și când abordează peisajele, de care avem  tot dreptul să ne apropiem, să ne simțim parte din ele!” Aprofundând  temele sub care se încadrează lucrările expuse distinsul critic de artă  băcăuan a menționat:” Există mai multe  <<puncte de fugă>> în tablourile ei. Perspectiva este una atmosferică, putem pătrunde  și mai ușor și mai greu, e o lumină mai specială. Suntem ipotetic autorii acestor peisaje… Ele  sunt niște colțuri  paradisiace, cu o lumină albă plină de paradis … Florile sunt a treia temă a acestei expoziții. Ele sunt  foarte feminine (arta feminină surprinzând  totul cu lumini puțin mai dulci).  Astfel naturile statice, florile, peisajele  se transformă într-un singur film”.

Adevărat ”magician al cuvintelor” criticul de artă Iulian Bucur  ne-a rememorat o luminoasă pagină  a culturii pe meleagurile băcăuane, pe care stăruie chipul marelui pictor Ștefan Luchian. ”A fost  un  mare pictor ce a venit pe aici… Îl chema Ștefan Luchian, el însuși fiind, probabil,  cel mai mare autor de pasteluri din pictura românească. Ștefan Luchian a lucrat la Moinești, a mers pe valea Trotușului, s-a întors  pe valea Tazlăului!” Pentru a ne duce mai departe cu gândul ori spre a ne întoarce la această frumoasă  expoziție  Iulian Bucur a  ținut să remarce:”Este o legătură, nu o filiație între Cristina Tudose și Ștefan Luchian, o legătură unde toate se unesc, e înțelegere, prietenie, loc pentru toată lumea… Este miracolul asemănărilor  și  această expoziție te îndeamnă să te împrietenești! Este un parcurs pe care-l putem face cu toții! Este nu  numai o expoziție  de pasteluri ci mult mai mult! ”

În cuvântul său la vernisajul acestei expoziții  – aplauzele învingând emoțiile! – Cristina Tudose a menționat:”Mă simt onorată pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment. Mulțumesc Bibliotecii Municipale  <<Radu Rosetti>> pentru găzduirea vernisajului și a expoziției. Mulțumesc celor care au  crezut în mine, ce m-au încurajat să  continui această pasiune a mea! Mai mult de jumătate din lucrările expuse au fost  realizate pe perioada pandemiei”. În această idee ea a adresat un sfat tuturor:”Să profităm de orice moment, să facem ceva care să ne placă, să ne umplem sufletul cu emoție pozitivă!”

Sursa: amprentadeonesti.ro

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente