
Miracolul asemănărilor
Galeria de Artă a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” Onești găzduiește expoziția de Pasteluri, semnată de Cristina Tudose. Pe site-ul nostru puteți vizita virtual expozția aici.
Un articol foarte interesant despre acestă expoziție am găsit pe site-ul amprentadeonesti.ro:
”Toamna acestui an a adus iubitorilor artei plastice din municipiul Onești și din împrejurimi bucuria de a fi părtași unei frumoase deschideri pline de culoare și sensibilitate. Este vorba de vernisajul, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” a expoziției ”Pasteluri”, cu lucrări semnate de Cristina Tudose. ”Cuvintele sunt (prea) sărace” dacă menționăm – din capul locului – că acest eveniment s-a bucurat de un deosebit succes din partea iubitorilor picturii, între aceștia fiind mulți oneșteni, târg-ocneni… cășuneni (de unde își trage rădăcinile autoarea lucrărilor).
Pentru a ne convinge de acest lucru este de ajuns să menționăm și gândul împărtășit de Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, ce a deschis vernisajul expoziției. ”Când văd atâta lume, mă gândesc că biblioteca a prins viață! Este o expoziție foarte frumoasă, cu multe chipuri – toate datorându-i-se Cristinei Tudose, un artist plastic foarte talentat, aflat la început de drum”, a mărturisit Ionuț Tenie, apreciind ca deosebite lucrările expuse ”atât din punctul de vedere al paletei de culori cât și a expresiei fiecărui portret”.
Cunoscutul critic de artă Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău a ”decriptat” tablourile acestei expoziții înfrumusețată cu splendide lucrări. ”Sună simplu și incitant <<Expoziție de pasteluri>> dar există un fel de prelungire, în care mintea se impregnează de tot ce vede. Toamna este anotimpul pastelurilor și această expoziție este <<o prelungire a lui afară înăuntru>>. În condițiile acestei pandemii, când nu mai putem călători, fiind greu să mai mergem în lume , cu toate închise și oprite, avem această șansă de a călători în mod imaginar. Avem nevoie să putem evada mai ales în acest fel… Putem să călătorim prin spații și peisaje încântătoare, printre naturi statice și printre portrete”, a declarat Iulian Bucur. Evidențiind tehnica de realizare a lucrărilor el a remarcat:”Există un exercițiu sublim, o tehnică a pulberilor colorate – pastelul. Există un timp când tu poți să vorbești cu personajul tău… Acest timp îți e dat de tihna pe care ți-o oferă pastelul… Pictorița Cristina Tudose asta și face, în această lume tulbure, de boală, ea e ascultătoare pulberilor, creează o relație cu personajul său și cultivă acest sentiment al relațiilor dintre noi… ”
Intrând în ”atmosfera de atelier” criticul de artă Iulian Bucur a subliniat:”Nu sunt puține gesturile făcute de Cristina Tudose, ea creând o diferență de dimensiune! Împrieteniți-vă cu personajele Cristinei Tudose! Aceste tablouri sunt un dar pentru noi… Lumea va deveni mai frumoasă… Toată lumea e ilustrată pentru că a noastră pictoriță cuprinde în lucrările sale acest sentiment al prieteniei. Acest fapt se vede și când abordează peisajele, de care avem tot dreptul să ne apropiem, să ne simțim parte din ele!” Aprofundând temele sub care se încadrează lucrările expuse distinsul critic de artă băcăuan a menționat:” Există mai multe <<puncte de fugă>> în tablourile ei. Perspectiva este una atmosferică, putem pătrunde și mai ușor și mai greu, e o lumină mai specială. Suntem ipotetic autorii acestor peisaje… Ele sunt niște colțuri paradisiace, cu o lumină albă plină de paradis … Florile sunt a treia temă a acestei expoziții. Ele sunt foarte feminine (arta feminină surprinzând totul cu lumini puțin mai dulci). Astfel naturile statice, florile, peisajele se transformă într-un singur film”.
Adevărat ”magician al cuvintelor” criticul de artă Iulian Bucur ne-a rememorat o luminoasă pagină a culturii pe meleagurile băcăuane, pe care stăruie chipul marelui pictor Ștefan Luchian. ”A fost un mare pictor ce a venit pe aici… Îl chema Ștefan Luchian, el însuși fiind, probabil, cel mai mare autor de pasteluri din pictura românească. Ștefan Luchian a lucrat la Moinești, a mers pe valea Trotușului, s-a întors pe valea Tazlăului!” Pentru a ne duce mai departe cu gândul ori spre a ne întoarce la această frumoasă expoziție Iulian Bucur a ținut să remarce:”Este o legătură, nu o filiație între Cristina Tudose și Ștefan Luchian, o legătură unde toate se unesc, e înțelegere, prietenie, loc pentru toată lumea… Este miracolul asemănărilor și această expoziție te îndeamnă să te împrietenești! Este un parcurs pe care-l putem face cu toții! Este nu numai o expoziție de pasteluri ci mult mai mult! ”
În cuvântul său la vernisajul acestei expoziții – aplauzele învingând emoțiile! – Cristina Tudose a menționat:”Mă simt onorată pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment. Mulțumesc Bibliotecii Municipale <<Radu Rosetti>> pentru găzduirea vernisajului și a expoziției. Mulțumesc celor care au crezut în mine, ce m-au încurajat să continui această pasiune a mea! Mai mult de jumătate din lucrările expuse au fost realizate pe perioada pandemiei”. În această idee ea a adresat un sfat tuturor:”Să profităm de orice moment, să facem ceva care să ne placă, să ne umplem sufletul cu emoție pozitivă!”
Sursa: amprentadeonesti.ro