Image Alt

Concursul Național de Ex-libris

Concursul Național de Ex-libris

Născut din dorinţa de a promova arta grafică şi documentul monografic de tip non-carte, concursul de ex-libris reprezintă pentru cei pasionaţi de arta plastică oportunitatea de exprimare a talentului artistic şi a imaginaţiei creatoare.

Dar ce este un ex-libris? Dicţionarele spun că ex-librisul este o vinietă aplicată pe o carte purtând numele unei biblioteci, a bibliofilului, sau o deviză. Rolul ex-librisului este de a personaliza cărţile din biblioteca unei persoane, de a înfrumuseţa cartea, dar şi de a reaminti celui care a împrumutat-o cine este proprietarul ei, precum şi faptul că trebuie să o înapoieze după ce a terminat-o de citit.

Pentru artişti, ex-librisul devine o creaţie de artă decorativă de mici dimensiuni (maxim format A5)  ce se realizează prin diverse tehnici de lucru, de la gravură şi litografie până la grafica digitală.

Bazele Concursului de ex-libris au fost puse în anul 1998 de Livia Moisii şi Doina Brumă, bibliotecare ale Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”.

Concursul naţional de ex-libris, având  în fiecare an o tematică diferită, este destinat elevilor de gimnaziu şi liceu şi este structurat pe două categorii de vârste: 9-15 ani şi 16-20 de ani. El prinde contur an de an şi se desăvârşeşte, datorită unei munci de echipă care desfăşoară activităţi ce se înlănţuie perfect: promovarea concursului în comunitate şi în ţară prin editarea de materiale informative (afişe, pliante cu argumentul concursului şi regulamentul de desfăşurare), centralizarea şi jurizarea  lucrărilor, înregistrarea şi depozitarea  lor în fondul de colecţii speciale al bibliotecii, panotarea şi expunerea lucrărilor premiate în spaţiile bibliotecii, toate acestea în slujba acelora din comunitate care iubesc arta grafică.

Dacă la primele două ediţii de concurs au participat numai elevi oneşteni, începând cu cea de-a treia ediţie se înregistrează şi participări din afara oraşului noastru, mai întâi din Bacău, apoi din toată ţara, în special din liceele cu profil de arte plastice: Şcoala de Arte şi Meserii „Vladia” din judeţul Vaslui, Colegiul Naţional „Octav Băncilă” din Iaşi, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, Liceul de Artă „Gheorghe Tătărescu” din Focşani, Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte, Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea. În ceea ce priveşte tehnicile de realizare ale ex-librisului, participanţii au folosit o gamă diversă de abordare: grafică, pictură dar şi procesarea imaginii pe computer.

Concursul a propus participanţilor diverse teme de creaţie, cum ar fi: „Istorie şi memorie culturală pe Valea Trotuşului” (1998), „O casă nouă pentru spiritul milenar al cărţii” (1999), „Viitorul informaţiei, informaţia viitorului” (2000), „S.O.S. Pământul în cumpănă” (2001), „Anul aniversar UNESCO – Ion Luca Caragiale” (2002), Anul comemorativ „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (2003), „George Bacovia – Plumb de toamnă” (2004), „Fantastica lume a basmelor – Hans Christian Andersen” (2005), „Europa – Casa mea” (2006), „Pământul – planeta vieţii” (2007), „Tradiţii şi obiceiuri de iarnă” (2008), „Împreună pentru natură” (2009), „Mihai Eminescu – poetul nepereche” (2010), „În ţara cărţilor” (2011), „Ion Luca Caragiale” (2012), „Centenar Maria Tănase” (2013), „Constantin Brâncoveanu” (2014), „Anul veteranilor de război” (2015), „Constantin Brâncuşi – Arhetip românesc, spiritualitate universală” (2016), „Pe aici nu se trece! Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz” (2017).

Încă de la începutul concursului, juriul a fost format din remarcabile personalităţi ale artei plastice: prof. Mircea Bănulescu, prof. Maria Bănulescu, dr. Mircea Bujor – artist plastic, membru UAP, Vasile Crăiţă-Mândră – artist plastic, membru UAP, prof. dr. Theodor Valeriu Haşegan – artist plastic, membru UAP, Cosmina Lucaciu – artist plastic, prof. Elena Lupaşcu, Sorin Nicodim – artist plastic, membru UAP, Vasile Văleanu – artist plastic, membru UAP, prof. Ion Văsâi – artist plastic, membru UAP,  iar preşedintele acestuia, începând de la cea de a III- a ediţie, a fost dl prof. dr. Aurel Stanciu, cunoscut şi respectat artist băcăuan.

Până în prezent, concursul însumează 4081 de lucrări participante, iar anul trecut a împlinit două decenii de existenţă, prilej deosebit pentru biblioteca noastră să facă un bilanţ al concursului. Fiecare lucrare, desen în miniatură, transmite câte un mesaj aparte care aşază acest gen artistic, ex- librisul, printre cele mai expresive moduri de exprimare a frumosului, mărturie în acest sens fiind Catalogul de ex-libris 1998-2018. Volumul, care a văzut lumina tiparului la Editura „Magic Print” într-o grafică de excepţie, a fost susţinut financiar de Primăria Oneşti şi reuneşte cele mai expresive creaţii realizate de-a lungul celor 20 de ani de desfăşurare a concursului.

Pentru a promova ex-librisul, dar şi pe participanţii săi talentaţi, biblioteca noastră expune pentru public, în spaţiul său generos, lucrările premiate anual, spre a fi admirate sau a fi model pentru novicii în tainele acestei arte miniaturale.

Reuşita acestui concurs naţional se datorează: Primăriei Municipiului Oneşti, Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, sponsorilor care au asigurat ocazional premii pentru câştigători, profesorilor de arte plastice – îndrumători pentru concurenţi şi nu în ultimul rând comisiei de jurizare care verifică respectarea cerinţelor regulamentului, a calităţii şi originalităţii creaţiilor.

Acest joc al artei, în care unealta de lucru (creionul sau tocul cu tuş), foaia de hârtie şi artistul devin coechipierii perfecţi, creează an de an bijuterii artistice de excepţie şi bucurii vizuale fine pentru vizitatorii şi iubitorii expoziţiilor de ex-libris, aşa că, astăzi, la ceas aniversar, când sărbătorim 90 de ani de lectură publică oneşteană, ne dorim ca acest concurs să dăinuie în timp şi să incite interesul cât mai multor participanţi, creatori de frumos pentru generaţiile de azi şi de mâine.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente