Concursul național de proză scurtă ”Radu Rosetti”
Unul dintre concursurile cu tradiţie ale bibliotecii este Concursul Naţional de Proză scurtă „Radu Rosetti”. Numele patronului spiritual al bibliotecii a devenit şi numele Concursului Naţional de Proză scurtă, care se afla deja la a V-a ediţie în 2003, odată cu sărbătorirea a 75 de ani de lectură publică oneşteană. Iniţiativa de a lansa un concurs de proză la bibliotecă datează din anul 1999 şi este legată de numele bibliotecarei Livia Munteanu (Moisii), care a activat în perioada 1995-2002.
Concursul local cu numele „Poveste fără sfârşit – interferenţe artistice” are, la acea vreme, un juriu din instituţia noastră şi la primele sale ediţii şi-a răsplătit câştigătorii cu lucrări de artă plastică semnate de pictorul oneştean Ioan Tripa.
Odată cu schimbarea numelui concursului în vara anului 2003, nume care a fost stabilit de doamna Niculina Cozma, directoarea bibliotecii, împreună cu scriitorul Gheorghe Izbăşescu, acestuia i se propune să se ocupe de soarta noii acţiuni culturale şi este numit preşedintele juriului.
Gheorghe Izbăşescu rămâne cu fidelitate preşedintele juriului acestui concurs, până la finalul vieţii sale. El a fost cel care i-a conferit legitimitate, rigoare şi prestanţă. El impune un nou regulament pentru organizarea fiecărei ediţii, alegând şi membrii juriului. La rândul lor, membrii juriilor îşi asumă răspunderea identificării celor mai bune lucrări de proză scurtă intrate în concurs de-a lungul celor 19 ani.
Unul dintre concurenţii câştigători ai Concursului Naţional de Proză scurtă „Radu Rosetti” declară ce înseamnă pentru el o proză scurtă reuşită.
„Înseamnă o poveste spusă în aşa fel încât să transmită cât mai bine mesajul propus. Devine obligatoriu aşadar să avem un mesaj foarte bun şi un text foarte bine scris. Nu-i o treabă atât de uşoară pe cât pare la prima vedere. Ce au însemnat aceste premii pentru mine? Oricâtă încredere în noi am câştiga de-a lungul timpului, avem nevoie de o confirmare care să nu vină din partea cunoscuţilor sau cititorilor obişnuiţi. În cazul meu, pot spune că premiile mi-au adus asta. Mă ajută să-mi văd mai departe de drum, cu siguranţă că mă îndrept în direcţia bună.”
(Mihai Victus, Bucureşti: Câştigătorul Premiului I ediţia 2015 a Concursului de Proză scurtă „Radu Rosetti” şi Premiului Revistei Ateneu 2015)
Reuşita primelor ediţii anticipa longevitatea proiectului care a necesitat modalităţi de promovare diversificate. Acest proiect îşi propune să descopere elevii cu talent literar, să-i provoace să dea frâu liber fanteziei şi să ne arate cum se vede lumea prin ochii lor.
După prima ediţie a concursului, regulamentul de participare a suferit modificări succesive, în privinţa delimitării grupelor de vârstă a concurenţilor, obligaţia de expediere a lucrărilor şi în format electronic, detalii de formatare a textului, până la varianta actuală.
Festivităţile de premiere ale ediţiilor trecute au mai cuprins, în afara înmânării recompenselor binemeritate, şi alte manifestări: conferinţe, lansări de carte, itinerarii turistice pentru membrii juriului. Autorităţile locale ne-au sprijinit constant, acordându-ne încredere şi investind în cultură şi în viitorul literar românesc, alături de sponsori locali, observatori ai activităţilor desfăşurate în bibliotecă. Rezultatele concursului sunt făcute publice în presa locală, pe facebook şi în diverse reviste de cultură. Pentru fiecare categorie de vârstă se acordă Marele Premiu, premiile I, II, III, menţiuni şi premii ale revistelor de cultură „13 Plus”, „Ateneu”, „Vitraliu”, „Comunicaţii” etc.
Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” lansează în anul 2013 „Antologia Concursului Naţional de Proză scurtă Radu Rosetti: (2003-2012)”, lucrare cu un număr de 252 de pagini în care sunt cuprinse rezultatele concursului din această perioadă şi lucrările premiate cu Marele Premiu şi Premiul I. La finalul volumului sunt prezentate afişele şi fotografii cu imagini din timpul premierii.
În fiecare an, alături de preşedintele juriului, scriitorul Gh. Izbăşescu, au făcut parte din juriu critici literari şi scriitori cunoscuţi, ca: Radu Aldulescu, Vasile Spiridon, Adrian Jicu, Petre Isachi, Cornel Galben, Augustin Doman, Ştefan Ghilimescu, Nicolae Oprea şi alţii.
In memoriam Gh Izbăşescu.
Scurt timp după ediţia a XIX-a – 2017 a Concursului de Proză scurtă, desfăşurat, parcă premonitoriu, la sa solicitarea sa expresă, spre sfârşitul lunii septembrie, şi nu octombrie ca de obicei, preşedintele juriului Gh. Izbăşescu, poet, publicist, profesor, laureat al unor numeroase premii, s-a stins din viaţă, la vârsta de 82 de ani, pe 10 octombrie 2017.
În prefaţa volumului „Antologia Concursului Naţional de Proză scurtă (2003-2012), preşedintele juriului scria: „Octombrie, octombrie, în fiecare an, dimineaţa şi până seara (dar şi noaptea) lecturam prozele concurenţilor, după cele trei categorii de vârstă, să văd dacă prin respiraţia foilor se arată vreo aureolă. Că mereu venea câte un angajat de la Bibliotecă să-mi aducă teancuri-teancuri de plicuri…”
Mândria sa cea mai mare, în calitate de evaluator, era aceea că premianţii concursului debutau în volum la edituri importante, validând prestigiul, seriozitatea şi exigenţa juriului.
Scriitor din generaţia „optzeciştilor”, cei cărora li s-a spus şi „generaţia în blugi”, Gh. Izbăşescu a juns la Oneşti în 1973, întâi ca profesor la liceul de Chimie (actualul Petru Poni), pentru ca din 1975 să preia catedra de Creaţie literară a casei Pionierilor din Oneşti. Aici înfiinţează Cenaclul „Zburătorul”, unde se formează generaţii întregi de elevi împătimiţi de literatură. Tinerii Zburători reuşeau, în acei ani de dinainte de 1989, sub îndrumarea profesorului şi scriitorului Gh. Izbăşescu să câştige multe dintre premiile naţionale la concursurile de literatură pentru elevi.
În semn de omagiu pentru întreaga colaborare cu Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din toamna anului 2017, Aula bibliotecii îi poartă numele: „Aula Gh. Izbăşescu”.