Echipa Kids4Coding de la biblioteca Onești, premiul 1 la Târgul Regional de Științe
Pentru a încuraja iubitorii de tehnologie și experimente ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a crește gradul de educație și pentru a contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor din mediul rural și urban mic, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești, împreună cu Fundația Progress, Code Kids România și Simplon România, au pregătit un nou format de eveniment: „CODE Kids FEST 2020 – Târgul Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii”, care a avut loc pe 12 noiembrie. A fost evenimentul care a deschis Nocturna Bibliotecii.
Evenimentul, desfășurat online pe platforma Hopin, a adunat copiii de gimnaziu, echipe de tineri liceeni care au dezvoltat astfel de proiecte într-o competiție de proiecte digitale sau tehnologice. Târgul Regional de Știință și Tehnologie a reunit copii și bibliotecari din Neamț, Bacău și Galați, trei dintre cele 19 județe din România unde se desfășoară proiectul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”.
Cu emoții, dar și curaj copiii din cluburile participante le-au arătat invitaților și membrilor juriului proiectele digitale la care au lucrat.
„Suntem bucuroși pentru că am avut posibilitatea să ne implicăm în acest proiect. Sunt sigur că elevii participanți vor transmite mai departe informațiile acumulate, ceea ce v-a dovedi că acest proiect este unul de succes”, a precizat Ionuț Tenie, director al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Onești, în calitate de coorganizator al evenimentul.
„Târgurile de Știință și Tehnologie CODE Kids FEST 2020 încununează munca de doi ani a copiilor din cadrul proiectului CODE Kids. Au muncit mult, au petrecut peste 200 de ore în care au scris linii de cod, în care au lucrat la proiectele pe care le prezintă la acest târg. Merită să vedem în ce proiecte și-au investit creativitatea și cunoștințele tehnice, să le sărbătorim evoluția și să-i sprijinim în continuare în procesul de învățare“, explică Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids Fundația Progress.
Deschiderea oficială a evenimentului a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Onești.
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este un ONG înființat în anul 1996, care pilotează inițiative locale în domeniul educației, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare. „Folosim bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială. Contribuim la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a indivizilor și grupurilor vulnerabile și ajutăm oamenii să fie mai puternici prin educație, tehnologie și cercetare“, declară Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids Fundația Progress.
Despre CODE Kids
Proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice“ este dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2.000 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în bibliotecile publice din 19 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.
Despre Simplon România
Simplon România creează programe educaționale împreună cu partenerii săi: companii, asociații, fundații și instituții publice care susțin dezvoltarea competențelor digitale și tehnice, cu scopul de a pregăti toate categoriile de vârstă, din cele mai diverse medii sociale pentru viitor și transformarea digitală a României. Simplon România oferă training-uri pentru persoane din categorii dezavantajate, servicii de transformare digitală, evenimente și activități pentru companii care cred în responsabilitatea socială.
Kids4Coding Onești Investind în noi, investiți în viitor!
Deviza noastră: „Singurul mod de a descoperi limitele posibilului este să mergi dincolo de ele, către imposibil” – Legile lui Murphy
Ați observat că lucrurile se schimbă în mediul online, iar lumea digitală devine tot mai provocatoare?
Susținerea joacă un rol fundamental în a oferi copiilor posibilitatea de a deveni creatori ai tehnologiei și de a le dezvolta abilitățile. Introducerea gândirii computaționale ne ajută să dezvoltăm competențe în programare, să deschidem o lume acum către viitor.
Biblioteca reprezintă o comunitate de cultură, de învățare și ajută în formarea de deprinderi în competențe digitale și utlizarea Internetului într-un mod practic.
Astfel, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești devine partener în comunitatea CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, în care tânăra generație reprezintă speranța, iar noi le putem ușura calea prin motivație.
Diferiți, dar speciali, când vine vorba de succes, de felul în care ne place să muncim, descoperim că avem lucruri în comun. Printre fire, coduri și diverse încercări munca în echipă ne-a motivat și mai mult pe parcursul celor doi ani în cadrul clubului.
Copiii care fac parte din cadrul proiectului sunt: David Spânu de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, Matei Neamţiu de la Școala Gimnazială Nr. 1, Denis Simionescu de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, Rareș Ciobanu de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, Aris Sălbatecu de la Școala Gimnazială ,,Ghiţă Mocanu”, Mihai Botezatu de la Școala Gimnazială ,,Ghiţă Mocanu”, Vlad Cristea de la Școala Gimnazială ,,Ghiţă Mocanu” şi Eduard Căpăţână de la Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.”
Sunteți curioși ce proiecte digitale au pregătit pentru concurs copiii din cadrul clubului Kids4Coding Onești?
Vă invităm să urmăriți video-urile proiectelor câștigătoare ale echipei Kids4Coding de la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești.